”Motivația ne determină să tindem spre un anumit obiectiv, iar ambiția reprezintă dorința de a realiza ceva. Ca antrenor de fitness consider că este de datoria mea să fac oamenii să înțeleagă acest lucru”
Cum ai ajuns să practici sport și ce te-a motivat să continui?
Sportul și dragostea pentru tot ceea ce este frumos sunt cele mai mari pasiuni ale mele. Am început să iubesc mișcarea de la vârste fragede, 5 ani ca să fiu mai exact. Am început cu mișcări simple de fitness și am ajuns să practic atletism, fotbal, ciclism, înot, echitație, arte marțiale, tir, judo sau caiac canoe. Ulterior am făcut din această pasiune o meserie și am studiat pentru a mă dezvolta în acest domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Consider că aceasta este menirea mea și sunt făcut pentru această meserie de antrenor.
Promovez modelul ”la 40 ca la 20 de ani”, iar scopul meu este de a contribui la crearea unei comunități mai sănătoase, care poate crește prin mișcare și alimentație echilibrată. Încerc să fac acest lucru împărtășind din experiența mea, pe care am acumulat-o în România, Franța și Spania.
Ca să rezum: sportul mă reprezintă și nu pot concepe viața fără mișcare. Motto-ul meu: Nici o zi fără mișcare!
Cât este motivație și cât ambiție în practicarea unui sport? Care dintre cele două concepte este mai important, după părerea ta?
Motivația ne determina să efectuăm o acțiune sau să tindem spre un anumit obiectiv, iar ambiția reprezintă dorința de a realiza ceva. În practicarea unui sport, atât motivația cât și ambiția sunt importante, ele completându-se una pe cealaltă. Ambele sunt indispensabile în atingerea obiectivelor propuse, în opinia mea.
În cariera ta de antrenor, care este momentul pe care îl consideri un succes, un exemplu pe care îl dai celor cu care lucrezi?
Unul dintre aceste momente a fost atunci cand m-am decis să slăbesc și chiar am reușit acest lucru. Am slăbit 40 de kilograme, de la 108 la 68 de kilograme, prin alimentație sănătoasă și mișcare. Cred că este un exemplu bun al ideii ”dacă vrei, poți!” Este exact lucrul pe care vrem ca oamenii care urmează programul
Reshaper să îl înțeleagă. Dacă eu am reușit să ”dau jos” 40 de kilograme – atunci și ei pot, fără îndoială.
Un alt moment de care sunt mândru a fost cel petrecut în 2016. Atunci am făcut o demonstrație în cadrul emisiunii ”Deschis la Distracție”, difuzată pe postul de televiziune Kanal D. Am reușit să fac 2016 flotări într-o singură oră în platoul emisiunii difuzate atunci din Palas Mall. Țin să precizez că acesta este un test premergător atingerii unui țel propriu, depășirea recordului mondial actual: 2220 de flotări într-o oră. Mă antrenez mereu pentru atingerea acestui obiectiv și sunt convins că voi reuși.
De ce ar trebui să ne apucăm să facem sport?
Beneficiile mișcării sunt multiple. Ca antrenor, dar și ca simplu om interesat de sănătatea sa, pot chiar să numesc câteva dintre ele:
- creșterea și dezvoltarea fizică corectă și armonioasă
- creșterea densității osoase
- modificarea compoziției corporale
- creșterea secreției hormonilor fericirii (dopamina)
- metabolism crescut
- creșterea capacității cardio-vasculare și pulmonare
- reducerea colesterolului ”rău” (LDL) și creșterea celui bun (HDL)
- oxigenarea
- detoxifierea
- destresarea și detensionarea organismului
- combaterea constipației
- creșterea libidoului
- creșterea rezistenței la boli (un sistem imunitar mai puternic)
- încetinerea procesului de îmbătrânire
- creșterea calității vieții
- reducerea riscului afecțiunilor cardio- vasculare, pulmonare și a bolilor de metabolism
- ajută la diminuarea numărului celulelor canceroase.
Din punct de vedere mental, sportul:
- crește capacitatea cerebrală
- crește încrederea de sine
- te ajută cu motivația
- contribuie la reducerea depresiei, a insomniei și a tulburărilor de personalitate.
Din punct de vedere social, cele mai important beneficiu este integrarea într-un grup de oameni sănătoși, sala de sport fiind cea mai buna rețea de socializare.
Care sunt cele 5 sfaturi pe care le dai celor cu care lucrezi?
Să practice sport, indiferent de natura acestuia.
Să meargă cu regularitate la un club sau o sală de fitness (de 2 ori pentru menținere și de 3 – 5 ori pentru atingerea unui obiectiv specific) și să își facă un obicei din a face mișcare.
Mișcarea să fie cât mai diversificată; antrenamentele să abordeze, pe cât posibil, o viziune holistică.
Să încerce să practice sportul cu plăcere și să nu îl considere o obligație.
Să țină cont de triunghiul ARA: antrenament, refacere și alimentație. De asemenea, plimbările în natură și hidratarea sunt extrem de importante.
Care a fost cel mai bun feedback pe care l-ai primit de la un client? Dar cel mai puțin plăcut? Cum ai reacționat la acesta din urmă?
Cu toată modestia, am avut multe feedback-uri pozitive în cei peste 20 de ani de practică ca antrenor. Unul dintre cele mai bune feedback-uri pe care l-am primit a fost cel de la un client de-al meu. Acesta făcea parte dintr-un program intensiv de slăbire. La intrarea în program mi-a spus că sunt ultima lui speranță în încercarea sa de a scăpa de steatoază hepatică (ficat gras).
A fost foarte motivat și ambițios. A parcurs toți pașii programului și, la finalul acestuia, mi-a mărturisit că i-am schimbat viața în bine și mi-a mulțumit că l-am scăpat de problema cu ficatul. Astfel de aprecieri/mulțumiri te umplu de energie pozitivă și entuziasm. Îți dau putere să continui pe acest drum.
Feedback-uri negative nu prea am avut, sincer. Probabil acest lucru se datorează faptului că tot ceea ce fac fac cu pasiune și dăruire. Dacă faci totul din suflet, lucrurile nu au cum să iasă decât bine sau foarte bine.
Pe repede-nainte, cum arată o zi din viața ta?
Mă trezesc în fiecare dimineață la ora 07.30, de luni până duminică.
Primul lucru de care am grijă este igiena. Apoi fac exerciții de respirație si 10 minute exerciții de înviorare. La acestea adaug 100 de flotări (de la 13 ani ) și mă hidratez din belșug.
Cariera de antrenor este una care îmi cere să învăț și să mă dezvolt mereu. De aceea, acord minim jumătate de oră pe zi cititului și dezvoltării personale.
Merg la Vivertine să muncesc cu drag, cu pasiune și cu speranța că, într-o zi, îmi voi atinge obiectivul: acela de a fi manager sportiv în ”lanțul” național și chiar mondial Vivertine.
Înainte de a pleca spre casă fac un antrenament scurt, de 20-30 de minute, pentru a avea un corp și o minte puternică.
Seara o acord familiei, relaxării, dragostei și plimbărilor în natură.
Foarte pe scurt, în trei cuvinte: muncă, familie și sport
Dar planul alimentar pentru o zi activă?
Mănânc la fiecare 3 ore:
09.00 Mic dejun
Fulgi de 4 cereale integrale cu iaurt natural
12.00 Gustarea I
Un fruct la alegere
15.00 Prânz
Carne, branză sau ouă cu legume
18.00 Gustarea II
Un fruct la alegere
21.00 Cina
Pește cu legume
Cu ce îți umpli timpul liber?
Citesc cărți de specialitate și de dezvoltare personală.
Mă plimb în natură pentru oxigenare. Ador să merg pe jos.
Alte activități sportive complementare celor de la clubul Vivertine: tenis, ciclism în pădure.
Călătoriile. Îmi place foarte mult să călătoresc și să văd locuri noi și minunate.
Daca ar fi să schimbi ceva la tine din punct de vedere al formei fizice, ce ți-ai recomanda?
Din nou renunț la modestie și vă spun că sunt mulțumit de nivelul formei mele fizice. Mai mult de atât, încerc să promovez, cum am spus anterior, un model de viață sănătos: la 40 de ani ca la 20. Puterea exemplului personal este una care nu trebuie subestimată.
Spune-ne care sunt cele 5 lucruri care nu ar trebui să lipsească din geanta noastră de sport
Încălțăminte sport cu talpă specifică pentru amortizarea șocurilor.
Tricou care ”respiră”, unul care nu reține umezeala.
Apă.
Prosop și un gel de duș.
Un pliculeț de miere de albine în cazul în care scade glicemia.
Care sunt sunt sursele tale de informație și inspirație atunci când e vorba de pregătirea fizică?
Sursele de informare, în principal, sunt cărțile de specialitate din domeniul sportului. Ca antrenor trebuie să particip și la diverse convenții și workshop-uri din țară și străinătate, care sunt niște oportunități foarte bune ca să mă pun la punct cu cele mai noi tendințe din domeniu.
Mă inspiră și-mi dau putere să continui pe drumul ales și ”vârfurile” din sport, dar și din alte domenii, oameni cu atitudine si entuziasm, care au realizat lucruri mărețe în această viață. Consider că putem trage multe învățăminte din poveștile și experiențele altor oameni.
Care este următorul tau pas în cariera de antrenor?
Să-mi ating obiectivul final, adică cel de a fi manager sportiv la unul dintre cele mai mari lanțuri naționale și internaționale de fitness și sănătate – Vivertine. Este un obiectiv realizabil, pentru care muncesc cu drag în fiecare zi.