Arterele și rolul lor – cu medicul Cezar Amititeloaie

Arterele și sistemul arterial

Astăzi vom discuta, împreună cu Cezar, despre acea mică ”Veneție” din corpul fiecăruia dintre noi – sistemul arterial și arterele. Aceste mici vase de sânge împânzesc întregul corp și sunt extrem de importante pentru bunul mers al organismului.

Arterele sunt vasele de sânge care se ocupă cu transportarea sângelui de la inimă către organele și țesuturile din corpul uman. Aceste artere transmit către celelalte organe sânge oxigenat, singurele care îndeplinesc un alt rol fiind arterele pulmonare. Acestea transportă sânge neoxigenat și produse reziduale.

Arterele – scurte informații

Pereții arterelor sunt compuși din trei straturi, aranjați unul peste celălalt: primul dintre ele, cel mai din exterior strat, este cunoscut drept tunica externa, țesutul conjunctiv al acestuia fiind realizat din fibre de colagen. Al doilea strat poartă denumirea de tunica media și este realizat din celulele moi de mușchi și țesut elastic. Al treilea strat, cel mai dinspre interior, este cunoscut sub denumirea de tunica intima. Este format, în principal, din celule endoteliale.

În funcție de diametru, arterele pot fi mari, medii sau mici. În cazul în care dimensiunea lor este mai mică de 3 mm, ele poartă denumirea de arteriole. Arteriolele sunt un tip de vase de sânge mici care compun părțile terminale ale ramurilor arterelor. Ele preced vasele capilare corespunzătoare.

Sistemul arterial – scurtă prezentare

Sistemul arterial este parte a sistemului circulator, iar structurile principale care formează acest sistem includ:

  • Arterele pulmonare
  • Arterele sistemice
  • Aorta

Arterele pulmonare

Arterele pulmonare sunt, așa cum am arătat și mai sus, acele vase responsabile pentru transportarea sângelui neoxigenat și a produselor reziduale de la inimă către plămâni. Ele se ocupă însă și cu înapoierea către inimă a sângelui oxigenat și a substanțelor nutritive îmbunătățite către toate organele și țesuturile. Alături de venele pulmonare, acestea formează așa zisa circulația inimă – plămâni”, care mai este cunoscută și sub denumirile circulația mică” sau circulația pulmonară”.

Arterele sistemice

Arterele sistemice se ocupă transferul sângelui oxigenat și a substanțelor nutritive de la inimă la toate organele și țesuturile din corp. Pieptul și abdomenul primesc sânge direct de la mai multe dintre ”brațele” laterale ale sistemului arterial, în timp ce părțile periferice ale corpului (cap, gât, pelvis, membrele inferioare și superioare) primesc sânge de la arterele mari care pornesc din aortă (cea humerală, femurală, carotidă, etc.)

Sistemul circulator. Arterele sunt reprezentate cu culoarea roșie, în timp ce venele sunt reprezentate cu culoarea albastră.

Aorta

Aorta este vasul arterial elementar al corpului uman. Își are originea din ventriculul stâng al inimii. Printr-o deschizătură a acestuia, numita valva aortică, aorta ”urcă” pe o scurtă distanță (”aorta ascendentă”). Mai apoi ”coboară” pentru a forma arcul aortic (sau arcul sistemic, cum mai este cunoscut). Aceasta coborâre continuă până la momentul în care aorta începe să devină cunoscută, în mod logic, drept descendentă. Ea este compusă din două porțiuni, aorta toracică și cea abdominală. În fine, aorta se oprește în fața vertebrei lombare IV, unde se bifurcă în două artere iliace comune.

Ce funcții au arterele?

Pe toată durata articolului am insistat pe principala funcție a sistemului arterial – e responsabil cu transportul sângelui de la inimă către toate țesuturile și organele corpului. De asemenea, el este extrem de important în transmiterea substanțelor nutritive către toate celulele și țesuturile, dar și în procesul de eliminare dioxidului de carbon și produselor reziduale. Ajută la menținerea echilibrului de proteine și se asigură de faptul că sistemul imunitar este în cea mai bună formă și nu întâmpină probleme de nici un fel.

Afecțiuni grave de tip cardiovascular, precum infarctul miocardic sau atacul cerebral, sunt cunoscute ca fiind unele dintre cauzele principale de deces, mai ales în țara noastră. În aceste cazuri, un sistem arterial deteriorat joaca un rol crucial în instalarea acestor afecțiuni.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, dar și multe altele, îi dăm cuvântul lui Cezar. Audiție plăcută!

Stay fit, sweetheart!