Știi ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza reprezintă formarea de depozite pe pereții interiori ai arterelor și debutează prin atacarea endoteliului, adică a stratului subțire care le căptușește. Apoi se produce îngroșarea acestora, precum și pierderea elasticității, iar în timp, acest lucru duce la limitarea și restricționarea fluxului sanguin către țesuturi. În ultimă fază, ateroscleroza poate determina chiar blocarea arterei, oprind complet sângele ducand astfel la infarct.

Următoarele cauze determină distrucția endoteliului (căptușelii interioare) ale vaselor de sânge, mai ales acolo la curburi unde acestea sunt vulnerabile, iar sistemul imunitar, în încercarea de a le repara prin reacție inflamatorie, determină formarea plăcilor de aterom:

 

  1. Stresul – managementul deficitar al emoțiilor negative.
  2. Hipertensiunea arterială – deoarece endoteliul este supus unor presiuni mari.
  3. Glicemia mare – Glucoza în exces se leagă de proteinele structurale ale vaselor și le distruge forma și funcționalitatea.
  4. Consumul excesiv de alcool 
  5. Greutatea excesivă – și mai ales grăsimea din jurul taliei, de pe organe (viscerală)
  6. Sedentarismul – 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână sau 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână reduc semnificativ riscul.
  7. Grăsimile saturate în exces (peste 10% din aportul caloric zilnic)
  8. Grăsimile trans (grăsimile artificiale produse prin sinteză – margarina)
  9. Fumatul – Și fumatul pasiv te expune riscului de ateroscleroză. 

Stay fit, sweetheart!