Berea și sănătatea – cu medicul Cezar Amititeloaie

Berea este prima băutură alcoolică consumată de oameni iar fabricarea acesteia este una dintre cele mai vechi rețete din istoria omenirii. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au simțit nevoia să bea alcool. Nu putem explica de ce, nu știm dacă este în structura noastră genetică acest lucru. Dar cert este faptul că am căutat, încă din negura istoriei, felurite alternative la lichidul cel mai important pentru corpul omenesc – apa. 

Berea nu are un loc, spațiu sau timp de apariție fix. Dovezi găsim în mai multe zone, ea fiind ‘’inventată’’ cel mai probabil în locuri independente unele de altele. Sursele cele mai sigure ne indică că o versiune a berii ar fi apărut prima oară în Mesopotamia, acum 12.000 de ani (10.000 î.Hr.). Nu există dovezi scrise, însă s-au găsit unelte folosite pentru fabricarea berii, precum și urme de malț și orz întărite pe acestea.

Mult mai bine documentată este apariția acestei băuturi în Egipt, acum 7000 de ani (5000 î.Hr.). Despre bere s-a scris mult pe papirus, un soi de pergament folosit de egiptenii antici. Berea era o băutură considerată sacră și era folosită la ceremoniile religioase de către conducătorul acestuia, numit ‘’faraon’’. Acesta se implica activ în producerea acestei băuturi și supraveghea oferirea ei către locuitorii teritoriului pe care îl stăpânea. Incepând cu acest moment, povestea berii capătă avânt și avem din ce în ce mai multe detalii despre ea. S-a bucurat de o mare apreciere încă din perioada medievală, în special în partea centrală și de nord a Europei. Țări precum Danemarca, Germania, Republica Cehă sau Belgia sunt recunoscute astăzi pentru calitatea berii produse.

Despre consumul de alcool

Vrem să subliniem de la bun început ideea potrivit căreia consumul excesiv de alcool este, bineînțeles, extrem de nociv pentru sănătatea ta. Dar dacă nu abuzăm, suntem cumpătați și înțelegem riscurile la care ne expunem dacă exagerăm cu alcoolul, putem să vedem și beneficiile acestuia. Probabil că cea mai cunoscută băutură asociată cu beneficii asupra sănătății este vinul și am auzit cu toții că un pahar de vin consumat în timpul cinei este mai mult decât binevenit. Însă și berea are multiple beneficii, așa cum vom vedea în cele ce urmează.

Compoziția – din ce este formată berea?

Compoziția berii este binecunoscută. Are 3 ingrediente principale: apă, malț și hamei, iar din acestea trei bineînțeles că apa este elementul esențial. Drept urmare, berea are puține calorii și ajută la suplinirea unui părți importante din doza zilnică de potasiu și fosfor. Mai ales berea fără alcool are un conținut important de vitamina B, de aceea este recomandată sportivilor, gravidelor sau persoanelor care nu pot consuma alcool sub nici o formă.

Malțul este un produs obținut din boabe de cereale, cu precădere din cele de orz, încolțite, uscate și măcinate. El este bogat în carbohidrați, minerale, acizi grași și vitamine.

Hameiul este o plantă care face ca berea să aibă acel gust amărui, unic. Printre cele mai importante beneficii ale acesteia amintim stimularea poftei de mâncare, calmarea unor dureri de tipul celor menstruale sau încurajarea circulației sangvine.

 

Beneficiile berii

Berea are multiple beneficii pentru sănătatea și starea de bine a organismului. Iată câteva dintre ele:

  • Este foarte hrănitoare

Berea este bogată în nutrienți precum calciu, fosfor, potasiu sau zinc. Această abundență se datorează faptului că ea este făcută din plante: orz, grâu și hamei. De asemenea, fibrele solubile din bere ajută la prevenirea constipației și la îmbunătățirea digestiei.

  • Previne diverse afecțiuni sau boli

Anumite studii consideră că berea poate juca un rol important în prevenirea unor boli cauzate de distrugerea rețelei neuronale, precum Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, berea scade riscul de apariție a osteoporozei datorită concentrației ridicate de siliciu, un mineral important în creșterea și dezvoltarea rezistenței oaselor.

  • Este benefică pentru rinichi

Consumul moderat de bere au un efect benefic pentru rinichi. Aceasta previne formarea pietrelor la rinichi – din cauza conținutului ridicat de apă, bineînțeles. Efectul diuretic provocat de consumul berii ajută la eliminarea toxinelor care se acumulează în organism prim intermediul urinei.

  • Ajută inima

Berea băută în cantități moderate, la fel ca și vinul, sunt extrem de importante în sănătatea cordului. Berea scade riscul de a suferi de probleme cu inima, precum accidentul vascular cerebral, ateroscleroza sau infarctul.

  • Reduce nivelul colesterolului

Consumul de bere ajută la eliminarea lipidelor existente pe pereții arterelor. Această băutură crește, totodată, nivelul colesterolului ‘’bun’’ (HDL) și scade nivelul celui ‘’rău’’ (LDL). În principiu, două pahare de bere pe săptămână ar trebui să fie suficiente pentru a te bucura de toate aceste beneficii legate de problema colesterolului.

Pentru alte beneficii date de această minunată băutură, dar și de altele, îi dăm cuvântul lui Cezar, medicul nostru cardiolog pasionat de sport. Audiție plăcută!

 

Stay fit, sweetheart!