Poate că titlul articolului vă sună cunoscut sau poate că nu. Poate că vă face să vă puneți niște întrebări sau poate că sunteți deja conștienți de existența acestor doi termeni și puteți explica ce înseamnă fiecare – ”eul prezent” și ”eul viitor”.
Ideea principală pe care încercăm să o dezbatem în acest articol este faptul că noi, oamenii, suntem supuși greșelilor. De multe ori acestea sunt rezultatul deciziilor pe care le luăm în fiecare zi. Aici intervin cele două concepte: ”eul” prezent și ”eul viitor”. Relația dintre cele două stă la baza tuturor deciziilor din viața noastră, de aceea încercăm să explicăm ce sunt și cum funcționează.
Faptul că oamenii iau decizii proaste mai mereu este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Romanii, prin vocea celebrului filosof Seneca, aveau chiar o ”vorbă”, o ”maximă” cu care să mascheze cât mai bine această meteahnă a întregii omeniri – ‘’Errare humanum est’’, adică ‘’A greși e omenește’’, de unde și ideea că acest lucru este o parte din noi, din ceea ce ne face umani.
Ceea ce noi uităm să spunem (poate pentru că ne aduce aminte de lucrul pe care îl facem foarte des atunci când greșim) este faptul că citatul este mai lung și își schimbă total sensul: ‘’Errare humanum est, sed perseverare diabolicum’’, adică ‘’A greși e omenește, a persista în greșeală este diabolic’’. Adică nu doar că greșim, dar suntem prea mândri să recunoaștem și perseverăm pe această cale greșită. Pe parcursul articolului, o să observați că acest citat este cum nu se poate mai reprezentativ pentru majoritatea dintre noi.
Greșeala primordială
Există greșeală ‘’interesantă’’, chiar fundamentală, pe care fiecare dintre noi o facem. Aceea că suntem convinși în mod constant de faptul că mâine vom face alte alegeri decât astăzi. Vă sună cunoscute aceste planuri?
- Mai fumez țigara asta și de mâine le reduc sau mă las de tot.
- Nu mă duc la sală azi, dar de mâine o să mă apuc de sport.
- Mănânc o prăjitură azi, dar de mâine gata, nu mă mai ating de ele.
- Azi mănânc la fast food, dar de mâine o să mănânc sănătos – doar salate și tot felul de preparate asemănătoare.
- Azi nu pun bani deoparte, dar voi începe să economisesc de la următoarea leafă.
- Mă uit azi la un film la Netflix, dar mâine o să învăț pentru examen.
- Îmi cumpăr azi multe lucruri, dar o lună sau două salvez bani pentru că nu o să mai cheltui nimic.
De ce facem acest lucru? De ce cedăm unor tentații astăzi?
Un răspuns ar fi faptul că suntem optimiști. Credem că avem posibilitatea de a alege mâine, poimâine, peste o lună sau peste un an. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, de cele mai multe ori persistăm în a face aceeași greșeală zi de zi, an de an, într-o spirală continuă.
Ce spun specialiștii?
O altă întrebare însă a suscitat atenția psihologilor din toate timpurile și de pe toate meridianele: De ce credem că avem timp mâine să facem un lucru pe care îl putem face la fel de bine și astăzi?
Ei bine, aceștia cred că au ajuns la un răspuns. Credem în mod eronat că în viitor o să avem mai mult timp liber să ne ocupăm de lucrurile pe care astăzi le plasăm, bineînțeles, atunci. Credem sincer că există o perioadă în care toate problemele zilei de astăzi (stresul, copiii, relațiile de la locul de muncă, provocările carierei etc.) or să se estompeze. Bineînțeles că este oarecum absurd, pentru că fiecare altă zi va veni cu tot felul de provocări. Poate chiar mai dificile decât cele pe care astăzi le considerăm demne de a fi rezolvate în viitor.
O altă eroare pe care o facem este că ne raportăm la ”eul viitor” ca la o persoană total diferită. De cele mai multe ori se întâmplă astfel – există două persoane: prima ești TU, acea persoană înclinată să amâne lucrurile, care cade pradă tentațiilor zilnice de orice fel, căreia nu îi place să facă sport, care mănâncă nesănătos (măcar o dată pe zi), care nu citește, care își irosește timpul liber stând degeaba sau uitându-se pe Netflix sau la TV.
Cel mai interesant lucru este faptul că cea de-a doua persoană ești tot TU. Dar un ”TU” – versiunea îmbunătățită. O persoană care îndeplinește sarcinile la timp, care rezistă tentațiilor, care își controlează reacțiile și emoțiile extrem de bine. Sau care face mișcare, care mănâncă sănătos, citește și nu se uită la un serial pe Netflix sau HBO o zi întreagă.
Cine este acest TU 2? El este versiunea ta perfectă. Acest TU 2 este viitorul. Acest ”avatar” al tău care are mereu mai mult timp și voință decât ”eul” tău de astăzi. Cel puțin așa credem noi când ne gândim la ”eurile” noastre viitoare.
Unde greșim?
Cea mai simplă explicație este faptul că ne gândim la eul nostru viitor ca fiind cineva diferit față de noi. Adesea îi dăm mult mai multă putere decât are în realitate. Abia așteptăm să realizeze ceea ce eul prezent nu reușește.
Problema intervine atunci când observăm că această dorință nu se materializează. Când ajungem în viitor, în perioada de timp pe care ne-o setăm astăzi, ”eul nostru” ideal este de negăsit! Vechiul nostru ”eu” este iarăși la butoane! El ia toate deciziile aici și acum. Eul nostru viitor continuă să fie împins mai departe, tot mai departe într-o perioadă de timp aparent cuantificată (o zi, o săptămână, un an), motiv pentru care continuăm, bineînțeles, să amânăm ceea ce avem de făcut. De ce oare? Cel mai probabil din cauza faptului că așteptăm să apară altcineva care să poată face schimbarea fără efort. Adică să meargă altcineva la sală, să facă mișcare și să aibă un corp de invidiat, dar fără ca noi să mișcăm un deget.
Acest ”eșec al imaginației” ne face, potrivit psihologului Emily Pronin, de la Universitatea Princeton (SUA), să tratăm eul nostru viitor ca și cum ar fi vorba de un străin. Dacă suntem de acord cu această aserțiune, totul este limpede – avem tendința intrinsecă de a ne proteja eul actual de orice obstacol, de orice stres. În schimb, ne gândim cum să împovărăm ”străinul”, eul nostru viitor, ca și cum acesta ar fi un alt om. O persoană capabilă să facă toate lucrurile care nouă ni se par prea dificile.
”Eul viitor”: când ar trebui să intervină ”trezirea”?
AZI! Da, chiar de azi trebuie să conștientizăm că ”eul” nu este nici prezent, nici viitor. Este una și aceeași persoană. Dacă nu începem să facem lucrurile chiar acum, nu vom reuși niciodată să le rezolvăm sau să le înțelegem.
Întrebările cele mai importante pe care trebuie să ni le punem de obicei sunt extrem de prezente, reale, actuale: dacă azi acumulăm datorii, cine va da banii înapoi mâine? Un străin sau tot eu? Dacă azi mâncăm nesănătos și nu facem sport, cine își va distruge sănătatea? Un străin sau viitorul meu ”eu”, adică tot eu? Dacă azi tragem de timp și amânăm la nesfârșit îndeplinirea unei sarcini, cine o va realiza, în cele din urmă? Dacă azi nu economisesc, cine nu va avea mâine? Dacă azi nu citesc, cine mâine nu va cunoaște o limbă străină? Cine nu va trece un examen sau nu va fi pregătit pentru un interviu? Însă răspunsul este același – nu mai amâna pentru că tot tu o să plătești la final aceste trageri de timp!
Pentru a lua decizii înțelepte trebuie să ne înțelegem și să ne susținem eul viitor. Să fim conștienți că el este doar consecință a alegerilor eului de azi. Că eul nostru viitor este unul și același cu noi și că va aprecia toate alegerile potrivite pe care le facem azi.
Începe să schimbi ceva!
Am început articolul cu un citat pe care îl foloseau romanii ca să își ascundă greșelile provocate de procrastinare, lene sau decizii greșite. Totuși, ei mai aveau și o altă maximă, care îi aparține poetului Horațiu, și care vine să o ”neutralizeze” pe cea amintită în deschiderea articolului nostru: ”Carpe diem”, adică ”Trăiește clipa!”
Este exact ceea ce vă invităm și pe voi să faceți. Nu mai amânați, nu vă mai faceți planuri, ci folosiți toată energia și forțele de care dispuneți ACUM ca să faceți lucruri incredibile! O să vă simțiți minunați, o să fiți mai sănătoși și o să vă schimbați viața!