Dacă ai simțit vreodată că ești golit de orice sentimente și orice ai face, oricât te-ai strădui, nu poți să treci peste faptul că simți că nu ești valoros, că încerci mereu să te apropii de oameni dar ți se pare că ei refuză să creeze o conexiune cu tine, este posibil să fii inclus în categoria persoanelor cu ”foame emoțională”. Nu te speria, totuși. ”Foamea emoțională” este foarte des întâlnită în rândul persoanelor adulte de ambele sexe, acest lucru fiind datorat, în parte, stresului zilnic, presiunii sociale, a faptului că oamenii se simt din ce în ce mai singuri și alienați într-o lume în continuă schimbare.
Chiar dacă aceste lucruri fac ca viața, rutina de zi cu zi, să pară mai dificile (câți dintre noi nu avem mereu impresia că e greu să te ridici din pat și să începi să funcționezi, să interacționezi cu oamenii), problemele legate de ”foamea emoțională” sunt relativ ușor de rezolvat – trebuie doar să începi să lucrezi mai mult cu tine pe partea mentală. Meditația și autoreflecția pot face minuni în rezolvarea acestor probleme cu care ne confruntăm majoritatea dintre noi.
Foamea emoțională – părerea specialiștilor
Potrivit părerii psihoterapeutului, life coach-ului și specialistului în probleme sociale Jude Treder – Wolff, ”foamea emoțională” este, nici mai mult, nici mai puțin decât ”un fel de a fi”. Potrivit lui Jude Wolff, ”foamea emoțională” poate fi rezultatul ”unei traume, a lipsei de abilități sociale care împiedică unii oameni să comunice și să lege o conexiune cu alți oameni sau, pur și simplu, refuzurile pe care le-au întâmpinat de-a lungul vieții – la școală, în carieră sau în viața amoroasă”.
Ceea ce este foarte important de reținut este faptul că nu există un moment de start sau o singură situație responsabilă cu apariția fenomenului de ”foame emoțională”. De obicei, această ”stare” există în fiecare dintre noi și apare când nu ne așteptăm. De aceea nu știm când a apărut sau ce a declanșat-o. Ea tinde să fie constantă și să se întindă pe mai mulți ani, în unele situații chiar toată viața.
Totuși, Jude Wolff are și o veste bună: ”Nu contează câte probleme de ordin emoțional a trebuit să depășim de-a lungul vieții noastre, în orice moment putem să începem procesul de vindecare și să privim viața dintr-un punct de vedere pozitiv. Putem să lucrăm pe punctele tari, cele care ne fac să devenim mai puternici, care ne ajută să trecem cu bine peste această nevoie din viața noastră”.
O altă părere, cea a terapeutului și life coach-ului Markie Keelan, susține că ”foamea emoțională” este un lucru extrem de important pentru sănătatea noastră și trebuie tratată cu toată seriozitatea. Potrivit terapeutului mai sus amintit, ”hrănirea emoțiilor este foarte importantă, exact cum și hrănirea cu alimente este vitală pentru corpul nostru. Dacă nu ne exprimăm sentimentele, emoțiile și dorințele, ne conducem singuri către această stare de foame emoțională, care e nesănătoasă atât pentru noi, cât și pentru persoanele din jurul nostru”. Keelan mai susține că cel mai bine este să punem accent pe observarea și identificarea obiceiurilor asociate cu starea de ”foame emoțională”, pentru ca mai apoi să acționăm pe baza acestor observații pentru reuși să facem față SITUAȚIILOR responsabile cu exacerbarea obiceiurilor responsabile cu apariția ”foamei emoționale”.
Mai jos, o să explicăm succint 5 semne pe care le manifestă cei care manifestă o ”foame emoțională”. Repetăm, la baza ”foamei emoționale” nu stă o problemă de sănătate, nici fizică, nici psihică, ci o nevoie umană normală – cea de a fi iubiți și acceptați.
-
Oferi prea multe de la tine, încercând să mulțumești pe toată lumea
Cauți alinare și afecțiune, de orice fel, oriunde, în compania oricui – acesta este un semn clar de faptul că ”foamea emoțională” este acolo. Faptul că oferi atât de multe și dorești să fii pe placul oricui nu este neapărat un lucru bun, mai ales dacă prin aceste sacrificii pe care le faci îți dorești ca și ceilalți să ofere tot atât de multe. Toate aceste lucruri te pot secătui de energie, mai ales emoțională, și îți pot crește sentimentul de alienare atunci când observi că ceilalți se gândesc doar la ei. Poate că nu ar fi rău să începi să faci și tu acest lucru, să te gândești și la binele tău.
-
Persoanele cu ”foame emoțională” cred că știu tot ce gândesc ceilalți despre ei
Faptul că dorești să fii acceptat și că urmărești cu asiduitate acest lucru este ca o amprentă cât se poate de vizibilă a ”foamei emoționale”. Căutarea unei aprobări sau a unei acceptări de orice fel, bazată doar pe propriile concluzii și procese de conștiință, este însă un obicei asociat, de cele mai multe ori, cu oamenii care suferă de ”foame emoțională”.
Jude Treder-Wolff susține că ”unul dintre cele mai vizibile obiceiuri ale celor care suferă de foame emoțională este faptul că încearcă să determine, să priceapă ceea ce le place sau ceea ce își doresc cei din jurul lor și încearcă să se adapteze acestor dorințe sau plăceri pentru a putea stabili o conexiune, o legătură”. Mai pe scurt, dacă ai decis, în mintea ta, că știi ce își doresc ceilalți și dacă acționezi în consecință, nu vei face decât să adăugi noi nivele de stres în viața ta atunci când vei da greș în încercarea ta de a-i ajuta pe cei pe care îi iubești. Cel mai bine este să îi întrebi pe ceilalți dacă îi poți ajuta în vreun fel, nu să ghicești sau să îți faci scenarii elaborate care nu se împlinesc cum ți-ai dori.
-
Ești cvasi-dependent de ideea de ”statut social”
Dacă simți că nu ai suficiente ”puncte” acumulate pe plan emoțional, este posibil să începi să dezvolți o dependență nefirească față de ideea de a găsi alinare și suport de la persoanele de lângă tine, mai ales de la cele pe care le consideri ”modele” sau ”de succes” pentru simplul fapt că par fericite, înconjurate de prieteni.
Cităm din nou din Jude Treder-Wolff, care precizează că ”persoanele care suferă de foame emoțională se pot atașa într-un mod excesiv de persoane pe care le consideră ”influenceri” sau care se bucură de un anumit statut social – pentru că aceștia par, de cele mai multe ori, fericiți și împliniți emoțional. Persoanele cu foame emoțională preiau felul acestora de a fi și orbitează în jurul lor pentru că li se pare că acești ”influenceri” le oferă accesul într-o altă lume, una mai fericită, mai dinamică din punct de vedere social.”
De obicei, cea mai mare greșeală pe care o fac toți oamenii, nu doar cei cu ”foame emoțională”, este faptul că susțin și cred cu tărie în ideea potrivit căreia cu cât ai mai mulți prieteni, cu atât te simți mai puțin singur. De fapt, nu este chiar cel mai sănătos mod de a gândi când observi că acei prieteni nu sunt tot timpul lângă tine și poate că nu îți oferă sprijinul la care tu tânjești.
Poți să elimini acest obicei nociv din viața ta încercând să găsești diferite modalități de stimulare a stimei de sine și să încerci să le pui în aplicare, fără să mai cauți să te identifici cu alte persoane din jurul tău sau din mediul virtual.
-
Faci sex cu cât mai multe persoane pentru că te face să te simți că ”trăiești”
Să faci sex este un lucru într-adevăr minunat, extrem de plăcut și cu beneficii dovedite științific pentru starea ta de bine. Dacă însă cauți să te minți că faci sex doar de dragul ”fiorului” (evitând astfel să pui accent pe adevăratele tale nevoi emoționale), cel probabil că manifești o mare doză de ”foame emoțională”. Această tendință se manifestă prin dezvoltarea unei idei toxice, o scuză care să ascundă adevărata problemă, nevoile emoționale nesatisfăcute – fac sex cu multipli parteneri pentru că mă alină ideea că ei doresc acest lucru, doresc să facă sex cu mine pentru ceea ce sunt și pentru că astfel mă simt ”viu”, ”conectat”.
Markie Keelan susține că ”sexul poate fi cel mai simplu mod prin care ne păcălim pe noi înșine cu un singur motiv – pentru a ne satisface nevoile emoționale. Prin sex obținem validarea, credem că suntem vrednici de timpul unei alte persoane. La toate acestea se adaugă endorfinele și plăcerea pură de a face sex pentru a induce creierului nostru ideea că ne suntem și ne simțim bine.”
Nu spune nimeni să nu mai faci sex pentru că este asociat cu ”foamea emoțională”. Dar dacă ți-ai dat seama că acest lucru se întâmplă și în cazul tău și sexul cu mulți parteneri nu face decât să ”amorțească” pe termen scurt durerea, nu să o vindece complet, poate ar fi bine să discuți despre acest lucru cu un terapeut sau chiar cu un prieten care te-ar putea ajuta.
- Nu poți accepta faptul că o relație se îndreaptă spre final
Pentru cineva care manifestă ”foame emoțională”, simpla perspectivă de a rămâne singur este deosebit de descurajantă, mai ales când vine vorba despre o relație amoroasă. De obicei, oamenii care suferă de ”foame emoțională” tind să facă lucruri extrem de greșite doar pentru a evita cu orice preț situația în care persoana iubită sau un prieten se decide să rupă definitiv legăturile cu ei.
Psihologul și terapeutul de cuplu Lori Whatley afirmă că ”de exemplu, o persoană care manifestă foame emoțională poate refuza, pur și simplă, să înțeleagă dorința partenerului de a rupe relația și pot începe să se comporte irațional”.
Acest obicei al persoanelor care suferă de ”foame emoțională” este cel mai des întâlnit și cel mai greu de rezolvat, pentru că sunt implicați mai mulți factori – atașamentu, teama de abandon, scăderea stimei de sine. De aceea, specialiștii recomandă cu tărie consultarea unui profesionist în cazul în care simți că începi să dezvolți un astfel de obicei, un ”pattern” pe care îl aplici fiecărei relații.
Acestea au fost cele 5 puncte ale articolului nostru, care sperăm că te-au ajutat într-o anumită măsură. Ce e mai interesant am păstrat însă pe final – conceptul de ”mâncat emoțional”, pe care ni-l va explica Cezar. Audiție plăcută!