”Gândirea pozitivă” este un concept cu care ne întâlnim aproape în fiecare zi. Aproape nici un om (cel puțin din cei pe îi cunoaștem fiecare dintre noi) nu a ”scăpat” de acest îndemne – ”gândește pozitiv!” sau ”fii pozitiv!”. Adevărul este că acest concept s-a bucurat și se bucură în continuare de o atenție sporită. Nenumărați oameni, indiferent că scriu cărți de dezvoltare personală, fie că sunt așa-numiți ”life coach”, că sunt mentori pe partea de afaceri sau, pur și simplu, oameni simpli, plasează ”gândirea pozitivă” pe un loc de frunte în ceea ce privește acțiunile pe care trebuie să le întreprinzi ca să ai o viață împlinită. Zeci de cărți, articole și studii științifice pleacă, toate, de la aceași premisă – ”gândirea pozitivă”.
”Sora vitregă” a acesteia, ”gândirea negativă” nu se bucură, bineînțeles, de același loc sub soare precum ”gândirea pozitivă”. Gândirea negativă este exact opusul a ceea ce ni se spune că ar trebui ca oamenii să facă, de aceea studierea acesteia și încercările de a înțelege de ce unii oamenii tind să manifeste mai degrabă o gândire negativă sunt mult mai puține, la fel ca și numărul oamenilor care și-au dedicat timpul încercând să studieze această ”stare”a minții noastre. În ultimii ani, însă, și existența ”gândirii negative” este recunoscută și chiar apreciată. Mulți cercetători consideră că un echilibru între cele două este exact ceea ce ne trebuie pentru a fi fericiți și împăcați cu noi înșine.
Gânduri pozitive, gânduri negative
Dintr-un articol din revista de renume mondial ”Psychology Today” aflăm faptul că, pe zi, putem avea 25.000 până la 50.000 de gânduri. Natura lor, felul în care le înțelegem (negative sau pozitive), au un impact aproape decisiv asupra felului în care vedem lumea și mediul în care trăim. O gândire negativă vine la pachet, bineînțeles, cu mai multe probleme decât cea pozitivă: poți intra în depresie sau poți să devii un cinic, un om care este veșnic nemulțumit, care nu vede nici o parte pozitivă în nici un aspect al vieții.
De cealaltă parte, o gândire pozitivă va avea un impact benefic asupra ta – vei fi mai vesel și mai capabil să înfrunți greutățile vieții. Totuși, și gândirea pozitivă trebuie ținută în frâu, altfel va crea așteptări nerealiste în majoritatea domeniilor vieții.
Ambele viziuni sunt importante pentru sănătatea noastră mintală, motiv pentru care trebuie găsită o cale de mijloc pentru a le contopi pe amândouă.”Utilizarea” lor în mod corect este de o importanță majoră.
Stima de sine
Nici nu trebuie să mai spunem acest lucru: ”gândirea pozitivă” are un efect benefic asupra celor care au un nivel ridicat al stimei de sine. Îi ajută să aibă încredere în ei, în forțele proprii, îi fac să se simtă capabili să rezolve orice problemă, orice situație grea pe care ar putea-o întâmpina în viață.
Există însă și reversul medaliei – gândirea pozitivă poate să nu fie la fel de indicată în cazul celor cu o stimă de sine scăzută. Autosugestia și gândurile pozitive (sunt bun, pot să fac asta, sunt capabil etc.) se pot transforma în gânduri negre aproape instantaneu – pe parcursul introspecției sau a ceea ce v-ați setat că trebuie să faceți, veți observa că aveți lacune, vă veți îndoi de abilitățile de a duce la bun sfârșit ceea ce v-ați propus (stima de sine scăzută). Atunci, cel mai probabil, vă veți afunda și mai tare într-o mlaștină de gânduri negative pentru că veți crede și veți susține că nu sunteți capabili, nu sunteți buni de nimic etc.
Starea de sănătate
Când vine vorba de sănătate, ”gândirea pozitivă” are un impact puternic asupra stării fizice de ”bine”a organismului. Gândind pozitiv, reduceți riscul de apariția a depresiei, vă creșteți speranța de viață, reduceți riscul apariției bolilor cardiovasculare și reduceți nivelul stresului acumulat. De vreme ce gândirea pozitivă vă permite să faceți față mai eficient stresului, reduceți impactul acestuia asupra corpului și sănătății voastre, reducând astfel riscul de îmbolnăvire.
Înțelegerea conceptelor de gândire ”pozitivă” și ”negativă” și aplicarea corectă a acestora
Ideal vorbind, ar trebui să știți cum să utilizați gândurile pozitive și negative în mod corespunzător. Este ușor de spus, dar foarte greu de aplicat, pentru că este nevoie de mult antrenament ”mental” pentru a le înțelege pe amândouă. Totuși, atunci când aveți o experiență care vă poate răni, financiar, emoțional sau de orice altă natură, gândirea negativă vă poate ajuta să identificați problemele și să le opriți înainte de a vă răni. De altfel, înțelepciunea ancestrală a poporului român ne atenționează elegant cu privire la acest lucru: ”Întotdeauna pune răul în față!”
Gândirea pozitivă, pe de altă parte, poate împiedica apariția problemelor fizice din cauza stresului. Atât gândirea pozitivă cât și gândirea negativă vă pot susține stima de sine prin afirmații zilnice și realism ferm, pentru a vă ajuta să realizați care sunt punctele voastre tari și care sunt dezavantajele personalității voastre.
Cezar ne vorbește, în episodul 14 din seria ”Viața în mișcare” despre beneficiile gândirii pozitive și a celei negative, precum și de nevoia imperativă de ne înconjura atât de oameni pozitivi (mai mulți, e adevărat), cât și de oameni negativiști (dacă e posibil, mai puțini decât cei din prima categorie). Să-l ascultăm: