Înotul – 10 beneficii explicate pe înțelesul tuturor

Înotul pe înțelesul tuturor

Este posibil să fi auzit, de multe ori, că experții recomandă persoanelor adulte să facă cel puțin 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă în fiecare săptămână. Dintre toate tipurile de activități sportive, înotul este o modalitate excelentă de a lucra musculatura întregului corp, dar și organele interne, în special sistemul cardiovascular. O oră de înot arde aproape la fel de multe calorii ca alergatul, de exemplu, fără a avea însă același impact asupra oaselor si articulațiilor.

De exemplu, înotul este a patra cea mai populară activitate sportivă într-o țară precum Statele Unite. De ce oare? Răspunsul este foarte simplu: există o mulțime de beneficii pe care le poți obține atunci când faci exerciții de înot în mod regulat. Haide să vedem mai departe care sunt aceste beneficii și cum poți să încorporezi înotul în rutina ta.

Înotul îți lucrează fiecare mușchi din corp

Unul dintre cele mai mari beneficii ale înotului este că acesta îți antrenează întregul corp, din cap până în picioare. Înotul:

 1. Crește ritmul cardiac și întărește sistemul cardiovascular fără să pună presiune prea puternică pe articulații și oase
 2. Tonifică musculatura
 3. Crește forța musculară și rezistența.
 4. Îmbunătățește rezistența fizică

Există mai multe tipuri de înot pe care le poți încerca, cele mai cunoscute fiind următoarele:

 1. Bras
 2. Spate
 3. Fluture
 4. Freestyle (mai multe tipuri de înot combinate)

Bineînțeles că, în funcție de tipul de a înota ales, unele grupe de mușchi vor fi lucrate mai intens. Ceea ce este sigur este faptul că folosești majoritatea grupurilor musculare pentru a îți mișca corpul prin apă. Avantajele acestui tip de exerciții sunt mult mai vizibile decât în cazul antrenamentelor ‘’clasice’’.

Înotul îți antrenează și organele interne

Nu doar de grupele de mușchi primesc o atenție sporită atunci când înoți. Sistemul cardiovascular este, de asemenea, foarte bine antrenat datorită exercițiilor de înot. Înotul îți face inima și plămânii puternici. Este considerat, de către cercetători, unul dintre factorii care reduc simțitor riscul de deces. În comparație cu persoanele inactive, înotătorii au acest risc de deces prematur redus la aproape jumătate. Alte studii au arătat că înotul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la controlul glicemiei.

Este foarte indicat în tratamentul persoanele cu leziuni, artrite sau alte afecțiuni medicale

Înotul poate fi o opțiune sigură de a face efort fizic pentru persoanele cu:

 1. Artrită
 2. Leziuni
 3. Dizabilități
 4. Alte afecțiuni care, prin natura lor, fac ca exercițiile cu impact fizic ridicat să fie dificile

Înotul poate chiar să te ajute la reducerea unor dureri sau să îți îmbunătățească recuperarea de după o accidentare. Un studiu medical a arătat, de exemplu, că persoanele cu osteoartrită au raportat o reducere semnificativă a durerii și a rigidității articulațiilor si au experimentat o limitare fizică mai mică după angajarea în activități sportive precum înotul și ciclismul.

Este o opțiune foarte bună de antrenament pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum astmul sau scleroza multiplă.

Mediul umed al piscinelor interioare face ca înotul să fie o activitate excelentă pentru persoanele cu astm bronșic. De asemenea, exercițiile asociate cu acest sport, cum ar fi ținerea respirației, te pot ajuta să îți întărești capacitatea pulmonară și să obții un control mai bun asupra procesului de inspirare/expirare.  

Totuși, unele studii sugerează că înotul poate crește riscul de a dezvolta astm datorită substanțelor chimice utilizate în procesul de tratare a bazinelor. Discută cu medicul tău despre riscurile potențiale ale începerii exercițiilor de înot. În cazul în care suferi de astm bronșic ar fi indicat să cauți un bazin care utilizează apă sărată în loc de clor.

Înotul este o activitate benefică și pentru persoanele care suferă de scleroză multiplă. Apa face ca membrele să plutească, să fie mai ușoare, ajutându-le astfel să fie susținute în timpul exercițiilor fizice. Apa are, de asemenea, un efect benefic asupra întregului corp, prin faptul că reduce simțitor durerile. Un program de înot de 20 de săptămâni a dus, în cadrul unui studiu medical, la reducerea semnificativă a durerii pentru persoanele cu scleroză multiplă. Acești oameni au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri ale unor simptome precum oboseala, depresia și dizabilitatea.

Este unul dintre sporturile care ard cele mai multe calorii

Înotul este o modalitate eficientă de a arde calorii. De exemplu, o persoană care cântărește 75 kilograme arde aproximativ 423 de calorii pe oră la o intensitate scăzută sau medie a ședinței de înot. Aceeași persoană ar putea arde până la 715 de calorii per oră dacă intensitatea antrenamentului ar crește. O persoană care cântărește 100 de kilograme și care se antrenează identic cu persoana din exemplul de mai sus ar arde între 528 și 892 de calorii pe oră.

Pentru a face o comparație cu alte activități populare de fitness cu impact redus al efortului fizic, aceeași persoană de 75 de kilograme ar arde undeva în jurul cifrei de 314 de calorii mergând cu o viteză de 6 kilometri pe oră timp de 60 de minute. O ședință de yoga arde doar 183 de calorii pe oră. O oră de antrenament pe bicicleta eliptică arde 365 de calorii.

Înotul îmbunătățește somnul

Unul dintre cele mai importante câștiguri ale înotului este faptul că te ajută să dormi mai bine noaptea. Într-un studiu privind adulții în vârstă cu insomnie, participanții au raportat atât o creștere a calității vieții, cât și una a somnului după ce au început să facă exerciții aerobice și ședințe de înot regulate. Aproape 50% dintre persoanele în vârstă se confruntă cu un anumit nivel de insomnie, deci aceasta este o știre excelentă. De menționat este însă faptul că studiul s-a axat pe toate tipurile de exerciții aerobice (fitness, piscina, cycling etc.). Acest lucru poate face înotul o alegere bună pentru adulții în vârstă care doresc să-și îmbunătățească somnul.

O calitate importantă a înotului este faptul că este accesibil unei game largi de persoane cu probleme medicale sau care fac, prin natura afecțiunii, alte exerciții fizice, cum ar fi alergarea, mai puțin atrăgătoare, iar tratarea insomniei nu face excepție, după cum am arătat mai sus.

Înotul îți întărește încrederea în tine și îți induce o stare de spirit excelentă

Cercetătorii C. Neville și T. Henwood, de la The University of Queensland (Australia), au condus un studiu și au evaluat un mic grup de persoane (10 femei, 1 bărbat) care sufereau de demență. Ei au văzut o îmbunătățire a dispoziției pacienților după ce aceștia au participat la un program bazat pe exerciții de înot care a durat 12 săptămâni. Autorii studiului subliniază însă că antrenamentele de înot și clasele de grup de tip ‘’gimnastică acvatică’’ nu sunt benefice din punct de vedere psihologic doar pentru persoanele cu demență, ci trebuie încercate de către toată lumea. Potrivit autorilor, practicarea înotului îți imbunătățește starea de spirit și te ajută să trăiești mai mult.

Înotul la copii

Te ajută să elimini stresul și frustrările acumulate de-a lungul zilei

Înotul este unul dintre sporturile unanim recunoscute prin faptul că ajută la reducerea stresului. De exemplu, profesorul C.C. Chen a intervievat un grup de înotători imediat înainte de începerea exercițiilor de înot la YMCA din Taipei City, Taiwan. Dintre cele 101 de persoane chestionate, 44 au raportat că sunt ușor deprimate și/sau stresate. Acest lucru se datora, în principal, presiunii sociale și a ritmului alert al vieții lor. După terminarea ședințelor de înot, numărul persoanelor care au rămas în continuare cu o senzație de stres a scăzut la interesanta cifră de 8. Totuși, legătura dintre cele două este însă obiectul unor cercetări amănunțite, ceea ce nu înseamnă însă că înotul este un sport care ar trebui evitat atunci când dorești să elimini, pe cât posibil, stresul din viața ta.

Înotul este un sport sigur și pentru viitoarele mame

Practicarea înotului este nu numai sigură pentru femeile gravide, ci, de multe ori, chiar indicată. Viitoarele mame și copiii lor pot să beneficieze enorm de pe urma cursurilor de înot. Se presupune chiar că înotul poate proteja viitorii copii împotriva unei anumite afecțiuni neurologice numită hipoxie-ischemie, dar pentru confirmarea acestei ipoteze este nevoie să fie făcute mai multe cercetări medicale de specialitate. De asemenea, înotul este o activitate care poate fi efectuată de către mamă în toate cele trei trimestre de sarcină.

Un alt studiu arată că nu există efecte adverse ale înotării în bazinele clorurate în timpul sarcinii. De fapt, femeile însărcinate care au înotat regulat între perioada de început a sarcinii și jumătatea acesteia au avut un risc mai scăzut de travaliu prematur și apariția unor defecte congenitale la copii.

Totuși, în ciuda faptului că înotul este, în general, considerat sigur în timpul sarcinii, unele femei pot avea restricții din cauza complicațiilor care pot apărea. Discută cu medicul înainte de a începe orice nou program de exerciții fizice în timpul sarcinii și, dacă ai complicații, întreabă ce activități sunt sigure pentru tine.

Este un sport recomandat copiilor

Copiii au nevoie de un minim de 60 de minute de exerciții aerobice în fiecare zi. Aceste exerciții nu trebuie fie o obligație. De aceea, înotul, care este o activitate distractivă, trebuie luată în considerare. Copii pot mai ușor să se apuce de înot deoarece este un exercițiu fizic mai lejer. Acesta nu pare, din punctul lor de vedere, atât de dificil sau de formal precum un antrenament de fitness.

Copilul tău poate lua fie lecții personale de înot, mai indicate la vârste fragede. Mai târziu, poate face parte dintr-o echipă de înot. De asemenea, înotul ‘’liber’’, care lasă la latitudinea copilului ce stil de înot să aleagă, fără să fie presat de antrenor sau colegi, este o altă opțiune de luat în calcul atunci când vrei să îl faci să se miște. Totuși, este recomandat ca, cel puțin la început, copilul să fie asistat de un antrenor, aceasta pentru ca el să poată învăța să înoate corect și pentru a evita incidentele neplăcute.

Te-am convins? Hai la Vivertine, unde avem două piscine care te așteaptă să înoți!

Stay fit, sweeheart!