“Am vrut să devin antrenor de fitness. Ambiția și perseverența au fost mereu de partea mea.”
Cum ai ajuns să practici sport și ce te-a motivat să continui?
Am dezvoltat o pasiune pentru sport încă din perioada preșcolară. Primul moment în care am intrat în contact cu sportul a fost atunci când s-au făcut selecții pentru o echipă de gimnastică. Eram în bancă și a venit o persoană care m-a întrebat: ”Vrei să faci gimnastică?”
Nu știam atunci ce înseamnă această noțiune. Instinctiv m-am ridicat în picioare și am început să fac câteva mișcări. Cel care, mai târziu, îmi va deveni antrenor, a fost mulțumit de ceea ce a văzut, astfel că am fost selectată. Chiar din săptămâna ce a urmat acestei întâmplări m-am apucat de gimnastică, pe care am practicat-o de la 5 până la 16 ani. În paralel am urmat și cursuri de dans sportiv.
La început mi-a fost greu, dar aș vrea să spun de ce am ales să continui. Ambiția și perseverența, iată cele două lucruri care au fost mereu de partea mea. Ele m-au făcut foarte competitivă. Nu mi-a plăcut niciodată să pierd. Mereu am dorit să fiu cea mai bună și să ajung cât mai sus, precum foștii mei antrenori.
Cât este motivație și cât ambiție în practicarea unui sport? Care din cele două este mai importantă, după părerea ta?
Răspunsul meu este că sunt la fel de importante amândouă. Consider că cele două aspecte se leagă între ele, dacă nu ai motivație nu ai nici ambiție. Iar acest lucru este cel mai important: să fii motivat, să-ți placă ceea ce faci sau practici. Multor persoane le lipsesc aceste două calități. Cu aceștia trebuie să lucrăm folosind alte tactici – trebuie să le arătăm că sportul nu este o chestiune de ambiție sau motivație, ci de sănătate și vitalitate. Dacă ei înțeleg acest lucru, motivația și ambiția vor veni de la sine.
În cariera ta de antrenor, care este momentul pe care îl consideri un succes, un exemplu pe care îl dai celor cu care lucrezi?
În meseria de antrenor, succesul ar trebui să fie considerat un lucru banal. Punctual vorbind, îmi place să văd că am reușit să fiu de ajutor cuiva chiar și într-o chestiune minoră. Succesul nu este o chestie care se întâlnește doar în lucruri mărețe.
De exemplu, într-o zi eram la sală. Un băiat încerca să sară coarda, dar nu știa cum. Pur și simplu își dădea cu stângul în dreptul, metaforic vorbind. După o perioadă de timp și mai multe încercări nereușite, am observat că se gândește destul de serios să renunțe.
Așa că mi-am luat în serios menirea mea de antrenor și m-am dus la el, oferindu-mă să îl ajut. Nu cred că am stat mai mult de 20 de minute cu el până să învețe să sară cu coarda. A doua zi a venit la mine și mi-a adus o ciocolată. Era fericit că a reușit, la fel ca și mine de alftfel, și vreau să vă spun că acum, după un an de zile, îmi dă lecții! Știe să sară în diferite moduri și e foarte bun la acest lucru.
Ceeea ce vreau să subliniez este faptul că, pentru tine ca antrenor, succesul lor e și succesul tău. La început îi vezi vulnerabili și nesiguri. Nu știi dacă au forța ca să meargă până la capăt. Însă la final se transformă în niște oameni cu totul schimbați, sunt plini de energie și vitalitate. Mă bucură enorm faptul că am ocazia să îmi împărtășesc cu ei dorința de a evolua, dar și experiența acumulată de-a lungul timpului.
De ce ar trebui să ne apucăm să facem sport?
E bine să te apuci de sport pentru că acesta îți oferă enorm de multe beneficii: te face să uiți de problemele zilnice, vii la antrenament cu o energie negativă și pleci încărcat de una pozitivă, îți oferă o formă fizică mai bună și, de ce nu, un corp mai frumos. Sportul ne ține în viață, suntem mai frumoși și mai sănătoși dacă facem mișcare. El ne garantează și o viață mai lungă alături de oamenii importanți pentru noi.
Care sunt cele 5 sfaturi pe care ai vrea să le dai celor cu care lucrezi?
Le spun să bea apă suficientă (ca sa nu apară deshidratarea), să mânânce ce și cât trebuie, mai ales dacă vor să înceapă să urmeze un plan de antrenament coerent. Le cer să se odihnească din belșug, deoarece este nevoie și de refacere, nu doar de efort.
Să aibă o ținută și o postură corectă, să încerce să execute cât mai bine și mai sigur exercițiile, ca să evite apariția accidentărilor sau a durerilor articulare, să facă un control medical măcar o dată la 6-8 luni și, nu în ultimul rând, să își aducă și copiii la mișcare, dacă au, bineînțeles.
Încerc încă de la primul contact să empatizez cu ei și le simt nevoile, iar atunci când cred că îi înțeleg, cred că sunt în măsură să le dau cele mai utile și bune sfaturi.
Care a fost cel mai bun feedback pe care l-ai primit de la un client? Dar cel mai urât? Cum ai reacționat la acesta din urmă?
Cel mai frumos feedback din cariera mea de antrenor l-am primit de la o doamnă care a participat, la un moment dat, la una dintre clasele mele. Ea a ținut să îmi precizeze că sunt un soi de ”zână bună” pentru ea. Se simte mult mai bine fizic după antrenamentele și clasele pe care le conduc, iar de când m-a cunoscut i se pare că este mult mai energică și are o o poftă de viață extraordinară. Și nu doar această doamnă crede acest lucru. De multe ori îi aud pe ”elevii” mei că spun: ”ce bine mă simt”, ”nu mă mai doare genunchiul/spatele’‘, ”nu mai sunt nervoasă și stresată”, ”ar fi bine dacă s-ar face mai ședințe/clase”. Acest lucru mă face să fiu mândră în fiecare zi că am ales această carieră, cea de antrenor.
Feedback negativ nu am primit, deocamdată, dar au fost sugestii care mă îndemnau să schimb ceva în desfășurarea antrenamentului. Câteodată mi se cerea să dau muzica mai încet sau să vorbesc mai tare. Sunt foarte mulți cărora le place în mod special să le număr eu repetările la diferite exerciții pentru că ei preferă să se concentreze pe execuție.
Pe repede-nainte, cum arată o zi din viața ta?
Mă trezesc și încerc să fac niște exerciții de înviorare. De obicei, beau o sticlă de apă (la 0,5l) în fiecare dimineață, apoi mă spăl și mănânc. După masă îmi pregătesc echipamentul și hainele. Mă pornesc către sală și, de obicei, merg pe jos sau cu tramvaiul. Când merg cu acesta din urmă, distanța dintre casă și sală e cam vreo șase stații, așa că îmi place să ascult mixurile pentru clase la căști și să mă gândesc la ce mai pot îmbunătăți. Ajung la sală, unde mă schimb, și ușor, ușor, îmi intru în ritm.
Încep cu antrenamentele personale, am cam vreo 4-5 antrenamente pe zi. Importante mai sunt clasele de grup sau evaluările personale. Iau prânzul la sală sau, mai rar, în oraș. Am un program destul de încărcat, în general, dar îmi place ceea ce fac și timpul trece repede.
Dar planul alimentar pentru o zi activă?
Adevărul e că sunt o persoană gurmandă. Nu îmi lipsește și nici nu mi-ar plăcea să îmi lipsească nimic din meniul alimentar. Dimineața, de exemplu, ador să îmi mănânc bolul de lapte cu cereale, la care adaug un iaurt cu fructe și două banane.
Prânzul îmi place sî fie ceva mai consistent. Una din mâncărurile mele preferate este orezul cu humus și piept de pui, dar nu spun nu nici la o porție de fasole cu castraveți murați. Ador să mănânc o ciorbă de legume sau una cu carne. De multe ori aleg chiar și un grătar cu salată de roșii și castraveți. Îmi plac enorm de mult pastele, mai ales pe cele pe care le gătesc eu. Sunt multe combinații, sunt o persoană mofturoasă și pofticioasă. În schimb, nu îmi place deloc mâncarea de tip fast-food.
Cina mă prinde, de multe ori, cu fructe: struguri, prune, piersici, pepene galben.
Cu ce activități îți umpli timpul liber?
Atunci când am timp liber, de obicei îmi place să profit de el și să mă relaxez: dorm, stau în pat sau mă duc la un masaj. De asemenea, îmi place să mă plimb, mai mult pe jos pentru că ador să fac lucrul ăsta. De asemenea, ador să citesc sau să îmi petrec timpul cu famila.
Dacă ar fi să schimbi ceva la tine din punct de vedere al formei fizice, ce ți-ai recomanda?
Mi-aș dori un bust mai mare :)), niște picioare mai lungi și să fiu mai înaltă. Dar în ceea ce privește forma fizică stau destul de bine. Mă antrenez zilnic și cred că sunt mai mereu într-o formă bună.
Spune-ne care sunt cele 5 lucruri care nu ar trebui să lipsească din geanta noastră de sport.
Din geanta mea de sport nu lipsesc vitaminele și suplimentele, multe haine de schimb, un shake proteic. De obicei mai am încă o pereche de adidași de schimb, șosete, un prosop și un spray deodorant.
Care sunt sunt sursele tale de informare și inspirație atunci când e vorba de pregătirea fizică?
Cursurile de pregaătire fizică și workshop-urile. În plus îmi place să mă documentez și singură, de obicei din mediul online: Youtube, filme, tutoriale.
Care este următorul tău pas în cariera de antrenor?
Mi-ar plăcea să particip la un concurs de fitness, în primul rând, și să ajung master trainer. Mi-aș dori să predau sau să susțin o clasa cu traineri profesioniști, să ajung, într-un cuvânt, un formator. Mai târziu, când picioarele nu o să mai țină, mi-aș dori să fiu manager sportiv sau, de ce nu, să îmi deschid propria sală.
Vrei să te reinventezi, să fii în formă sau, pur și simplu, să scapi de kilogramele în plus? Atunci vino să o cunoști pe Irina prin intermediul programului Reshaper!
Stay fit, sweetheart!