Somnul și beneficiile sale – cu Cezar Amititeloaie

Ce poate fi mai plăcut decât un somn odihnitor după o zi grea sau un antrenament intens? Nu multe lucruri se pot compara cu starea de liniște și relaxare pe care un somn adânc o induce corpului nostru. Somnul ne umple de vitalitate și ne pregătește pentru o nouă zi în această lume mereu pe fugă, care ne folosește toate rezervele de energie și care ne face să ne simțim din ce în ce mai stresați și obosiți. Atât fizic, cât și psihic.

Tocmai de aceea Cezar a ales să discute, în episodul patru al seriei ‘’Viața în mișcare’’, despre somn și beneficiile sale. Am ales câteva dintre acestea (mai exact 5) pentru a ilustra importanța unui somn odihnitor.

Somnul îmbunătățește memoria

Într-un mod destul de surprinzător, atunci când dormim mintea noastră este foarte activă. Ea ‘’lucrează’’ la cote dintre cele mai înalte. Organismul intră în repaus, dar mintea trece prin diferite procese care ajută la întărirea și îmbunătățirea memoriei, precum și la exersarea abilităților sau lucrurilor descoperite pe tot parcursul perioadei în care am fost treji.

De asemenea, un somn odihnitor este aproape obligatoriu în ceea ce privește procesul de învățare. Creierul trebuie să fie odihnit și relaxat. De fapt, asta e și recomandarea specialiștilor: dacă dorești să înveți ceva, de obicei este bine să începi imediat după ce te-ai trezit, pentru că atunci ești odihnit și concentrat. Dacă dorești, deci, să înveți mandarina, ar fi bine să iei în considerare un somn regulat de 7-8 ore!

Somnul reduce inflamația

Diabetul, artrita, probleme cardiace de orice fel sau chiar și îmbătrânirea prematură au un punct comun: apariția inflamației în organism. Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Surrey (Marea Britanie) a relevat faptul că oamenii care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte pot să aibă mari probleme cu funcționarea propice a organismului, mergând chiar până la modificări ale unor gene. Potrivit studiului mai sus numit, la eșantionul celor care au dormit peste 8 ore nu s-au observat aproape 700 de modificări la nivel genetic, așa cum s-a constatat la subiecții care au dormit mai puțin de 6 ore. Studiul a fost făcut pe 26 de persoane, de la care s-au prelevat periodic mici doze de sânge.

Un somn regulat, de peste 7 ore, este foarte indicat în această situație. El ajută organismul să producă proteinele și substanțele cu efect antiinflamator, care ajută, bineînțeles, la diminuarea efectelor inflamației.

Somnul îmbunătățește performanțele fizice

Dacă dorești să fii în formă maximă, ar trebui să știi că unul dintre secrete este să dormi…destul de mult!

Un studiu de la Universitatea Stanford (Statele Unite) a relevat faptul că jucătorii de fotbal american și atleții care au dormit chiar și câte 10 ore pe noapte timp de 7-8 săptămâni au avut doar de câștigat. De exemplu, au scurtat timpul în care parcurg o distanță sau și-au îmbunătățit timpul mediu obținut la alergatul pe distanțe scurte (sprintul). Somnul odihnitor îi ajută să aibă o rezistență la efort mai bine dezvoltată și să nu resimtă oboseala la fel de pregnant pe timpul zilei.

Potrivit cercetătorilor, rezultate asemănătoare au fost observate și la alte categorii de sportivi, precum tenismenii sau înotătorii.

Somnul ajută la păstrarea unui greutăți corporale sănătoase

Asta este, într-adevăr, o veste bună, nu-i așa? Dacă îți dorești să slăbești, ar trebui să dormi cât mai mult!

Acest lucru poate suna destul de ciudat, pentru că peste tot ni se spune că trebuie să ne mișcăm. Însă medicul David Rapoport, profesor asociat la NYU Sleep Disorders Program, susține că ‘’somnul și metabolismul sunt controlate de aceleași secțiuni ale creierului. Când ești pe punctul de a adormi sau când dormi, anumiți hormoni sunt eliberați în sânge. Sunt aceiași hormoni responsabili de apetitul nostru.’’

Un alt studiu, condus de această dată de profesorii de la Universitatea din Chicago, au ajuns la concluzia potrivit căreia persoanele care au dormit atât cât este indicat și care au ales să urmeze un plan alimentar, au avut mai mult succes decât persoanele care nu au făcut acest lucru. La acestea din urmă chiar s-a observat o scădere a masei musculare. De asemenea, subiecții studiului au confirmat indirect părerea medicului David Rapoport. Ei au susținut că pofta de mâncare era mai prezentă în absența unui somn odihnitor.

Somnul ajută la scăderea nivelului de stres

Stresul este boala secolului XXI, o maladie pe care oamenii încearcă să o învingă prin diferite metode: meditație, sport și…somn!

Ce poate fi mai liniștitor pentru organism decât o pauză lungă, în care să își încarce bateriile? Aparent, somnul este cel mai bun mod de a elimina, pe cât posibil, stresul din viața noastră. Acest lucru se datorează, desigur, faptului că ne ajută să ne liniștim și să ne punem ordine în gânduri. Datorită somnului suntem mai puternici mental și mai plini de viață.

Medicul și profesorul Raymonde Jean, director la centrul Saint Luke’s-Roosevelt Hospital din New York și specializat pe afecțiuni legate de somn, ne confirmă: ‘’Este demonstrat faptul că somnul reduce nivelurile stresului din viața noastră. Oamenii care dorm mai mult sunt mai puțin nervoși și supărați. Tensiunea arteriale este ținută sub control. De asemenea, s-a demonstrat că somnul joacă un rol important în echilibrarea nivelului de colesterol.”

După cum putem observa, somnul are multiple beneficii pentru starea noastră de bine și pentru sănătate. Odihniți-vă cât de mult puteți, relaxați-vă ori de câte ori simțiți că este nevoie. Cel mai important sfat: respectați un program de somn bine stabilit – dormiți cel puțin 7-8 ore pe noapte. Există dovezi că acest lucru vă prelungește, pur și simplu, viața!

În încheiere, să îi dăm cuvântul aceluiași medic Raymonde Jean: ‘’Dacă dormi bine, cu siguranță trăiești bine. Este destul de clar acest lucru.’’