Sport și nutriție corectă – o relație specială

Sport și nutritie

Sport și nutriție corectă. De câte ori nu am auzit aceste două cuvinte, sport și nutriție, împreună? Sunt două concepte atât de strâns legate între ele încât orice discuție care are ca subiect sănătatea, atât la un nivel personal, cât și la unul general, le înglobează, de obicei, pe amândouă. O dietă echilibrată este unul dintre cele mai importante lucruri pe care o persoană le poate face pentru starea sa de bine. Să nu uităm însă și de sport. Dacă privim atent, ne dăm seama că ele sunt, pur și simplu, interdependente.

Problema kilogramelor în plus – în cifre

În secolul XXI, unele dintre cele mai mari probleme globale de sănătate sunt, fără îndoială, obezitatea și kilogramele peste limită. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea s-a triplat începând cu anul 1975, iar astăzi cifrele sunt de-a dreptul alarmante. Conform unor studii recente (2016) făcute de OMS:

 1. Peste 1,9 miliarde de adulți (peste 18 ani) au probleme cu kilogramele în plus. Dintre aceștia, peste 650 de milioane sunt considerați obezi.
 2. Peste 39% dintre adulții peste 18 ani au probleme cu greutatea corporală.
 3. Per total, aproape 13% din populația planetei suferă de obezitate.

Problema obezității pare cu atât mai gravă atunci când aflăm faptul că aproape 41 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani suferă de obezitate sau au o problemă cu kilogramele în plus. În trecut, această situație era întâlnită cu precădere în țările dezvoltate, dar în zilele noastre această problemă o întâlnim din ce în ce mai des în țările cu un nivel de trai mediu sau scăzut de pe glob, în special în mediul urban.

Aproape jumătate dintre acești copiii trăiesc în Asia. Chiar și pe un continent ca Africa, de obicei asociat cu malnutriția, numărul copiilor sub 5 ani care întâmpină această problemă a crescut cu un amețitor procent de 50% începând cu anul 2000.

Din nefericire, nici în cazul copiilor și adolescenților (5-19 ani) situația nu este mai bună. Aproximativ 340 de milioane de persoane (18%) din acest interval de vârstă suferă de obezitate sau au o problemă cu kilogramele, un număr de aproape 5 ori mai mare decât cel din 1975 (4%). Procentajul pe sexe rămâne tulburător de apropiat: în 2016, 18% dintre fetele și 19% dintre băieții cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani sunt considerați/e obezi/e. Toate aceste date, dar și multe altele, le puteți găsi pe site-ul OMS.

Cauzele obezității

Obezitatea apare atunci când numărul de calorii absorbite de corp este cu mult mai mare decât numărul celor eliminate de către acesta. Iar acest lucru este cauzat de două mari probleme, conectate foarte puternic între ele:

 1. Asimilarea unor cantități mari de calorii prin consumarea unor produse sau alimente cu o valoarea energetică foarte mare, bogate în grăsimi.
 2. Creșterea nivelului de sedentarism al oamenilor și, bineînțeles, scăderea activității fizice sub orice formă.

Punctul 2 este, cu precădere, cauzat de factori sociali. De asemenea, psihologia umană primară joacă un rol important. Lumea în care trăim astăzi este una foarte sigură și liniștită, asta după orice standarde vrei să judeci. Șansele ca, la nivel global, să izbucnească un război, o epidemie sau o foamete catastrofale sunt aproape 0%. Această stare de lucruri a făcut din oameni, în general, niște ființe foarte apatice și leneșe. Din moment ce viața lor nu mai este pusă în pericol, dorința de a face sport a scăzut și acest lucru face ca activitatea fizică să fie pentru mulți doar o pasiune și mai puțin una extrem de importantă în ecuația unei vieți sănătoase.

La toate acestea se adaugă natura locurilor de muncă pe care le ocupăm astăzi (cele care presupun muncă fizică pierd teren pe zi ce trece în dauna celor în care stai în spatele unui birou sau calculator), la înmulțirea mașinilor și folosirea acestora ca mijloc de transport chiar și pe distanțe scurte sau creșterea procentului de persoane care părăsesc mediul rural pentru cel urban, unde viața este mai ‘’ușoară’’.

Afecțiuni medicale coroborate cu obezitatea

Din păcate, multe probleme foarte grave de sănătate sunt direct conectate cu obezitatea și lipsa activității fizice. Potrivit OMS, obezitatea este un factor de risc foarte mare în apariția unor afecțiuni precum:

 1. Bolile cardiovasculare
 2. Diabetul
 3. Boli musculo-scheletale (de exemplu osteoartrita)
 4. Unele tipuri de cancer (ficat, colon, rinichi etc.)

Obezitatea juvenilă este, de asemenea, un factor de risc extrem de important. Copiii care suferă de obezitate încă de la vârste fragede pot avea probleme cu respirația, pot manifesta un risc crescut de fracturi, pot suferi de hipertensiune arterială sau pot dezvolta probleme psihologice (în principal legate de stima de sine și de încredere).

Cum putem lupta împotriva obezității și a kilogramelor în plus?

Știm că toții oamenii sunt diferiți și nu încercăm să inducem ideea, în acest articol, a unei soluții-minune pentru tine (dacă te afli în această situație și ai o problemă cu kilogramele în plus). Drumul pe care îl alegi din dorința de a scăpa de obezitate sau de kilogramele adunate de-a lungul timpului nu este ușor și poți întâlni foarte multe obstacole în calea ta, de obicei cele pe care ți le setezi singur. De multe ori, vei fi copleșit de oboseală și/sau de stres și vei dori să abandonezi această ‘’misiune’’. Aici intervine un prim factor foarte important: voința ta. Trebuie să înțelegi că toate aceste sacrificii nu sunt făcute pentru nimeni altcineva în afară de tine! Copiii, părinții, prietenii, cu toții au nevoie de tine sănătos și vesel!

Un al doilea lucru foarte, foarte important, este o dietă sănătoasă. Este piatra de temelie a transformării tale. Suntem conștienți că ‘’plăcerile’’ culinare, în ziua de azi la tot pasul și la un bon fiscal distanță, sunt lucruri cărora le poți rezista cu greu. Și noi suntem oameni și știm că e greu să te abții. Dar, cu timpul, vei începe să ai mai mult autocontrol asupra ta și nu ți va mai părea atât de greu, mai ales că vei vedea cât de distractiv și sănătos este să îți gătești mâncarea tu însuți.

Punctual, trebuie să eviți:
 1. Excesul de sare, zahăr și grăsimi în alimentele pe care le consumi.
 2. Consumul, pe cât posibil, a mâncării de tip ‘’fast food’’.
 3. Consumul peste o limită decentă a unor produse alimentare.
 4. Căderea în extrema cealaltă – eliminarea totală a unor alimente din dieta ta.

 

Dieta sanatoasa
                Masă sănătoasă gătită de un membru al programului Reshaper

 

Al treilea punct, cel mai important din punctul nostru de vedere, este activitatea fizică regulată. Este esențial ca tu să faci sport și să ajuți corpul să ‘’ardă’’ caloriile în plus. Cu timpul, calitatea vieții tale va crește considerabil. Vei simți cu propriul tău corp că activitatea fizică devine o rutină plăcută, pe care nu o vei mai trata ca pe o obligație. Vei vedea – viața ta se va schimba, promitem!

Hai să facem sport!

După ce ai citit tot ce am scris noi mai sus, probabil că acum te gândești că trebuie să vii la Vivertine și să ‘’rupi’’ sala-n două. Probabil crezi că trebuie să stai zi și noapte aici ca să scapi de kilogramele în plus. Avem vești bune pentru tine: nici vorbă de așa ceva!

Totuși, credem că, la început, ar fi să bine să alegi să mergi la o sală de fitness. Acolo poți beneficia de ajutor specializat, de antrenori bine pregătiți. Ei vor ști exact ce exerciții ți se potrivesc. Cu timpul, însă, o să poți face și singur foarte multe dintre acestea. Sportul nu înseamnă să tragi de tine până nu mai poți. El trebuie să fie o activitate distractivă și plăcută.

Potrivit site-ului healthline.com, orice tip activitate fizică/sport (în special cele legate de aerobică) care grupează cel puțin 3 sesiuni a câte 25 de minute pe săptămână este de ajuns pentru început. Cu timpul, poți crește ori durata sesiunii de antrenament sau poți să adaugi o a patra sau a cincea ședință.

Exerciții fizice la îndemâna tuturor

Foarte importantă este încorporarea activității fizice în rutina ta zilnică. De exemplu, mergi pe scări în loc să iei liftul. Poate părea o glumă, dar urcatul scărilor este un exercițiu fizic foarte bun pentru corpul tău. Parchează mai departe de locul unde vrei să ajungi și parcurge pe jos restul distanței. Multe exerciții sunt atât de simple și de la îndemână.  Nu putem să nu rămânem uimiți de cât de simplu este să începi să faci sport.

Unul dintre cele mai importante (și simple) exerciții pe care le poți face este să renunți la mașină măcar o zi pe săptămână și să mergi la serviciu pe jos. Un kilometru jumătate de mers pe jos arde 100 de calorii. Dacă mergi toate cele 7 zile pe jos arzi 700 de calorii, adică 4,5 kilograme. Dacă alegi să mergi 5 zile, poți să arzi 500 de calorii (2,5 kilograme).

Bineînțeles, toate aceste cifre se aplică în contextul unui regim alimentar sănătos și bine gândit. O dietă plină de alimente procesate, de grăsimi și zahăr, va face ca șansele de reușită să scadă considerabil. Dacă însă punctezi și la capitolul dietă, dar reușești să faci și puțin sport, te asigurăm că toate aceste cifre de mai sus nu mint! Vei vedea cu ochii tăi și vei simți cu propriul tău corp schimbarea în bine.

Tipuri de activități fizice propice persoanelor obeze sau a celor cu kilograme în plus

 • Aerobic

Indiferent de ce program ți-ai stabilit (de antrenament sau ‘’liber’’), includerea unor exerciții aerobice (în special cardio) este obligatorie. Acestea pot fi diverse – mersul pe jos (pe care l-am amintit mai sus). Alergările ușoare. Mersul pe bicicletă. Înotul sau dansul. Dacă vrei, poți să mergi la sală să alergi pe o bandă sau să folosești un stepper, rezultatele vor fi destul de asemănătoare. Toate acestea fac inima mai puternică. Ea devine mai capabilă să pompeze sânge către cele mai îndepărtate ‘’locuri’’ din organism și scade riscul apariției unor boli cardiovasculare.

 • Weight lifting (ridicare de greutăți sau antrenament de forță)

Un mare avantaj al acestui tip de antrenament este faptul că ‘’arde’’ grăsimea acumulată în exces. Lifting-ul transformă această grăsime în mușchi fermi și puternici, dar efortul fizic este, într-adevăr, mai intens. Ca și în cazul exercițiilor aerobice, experții recomandă să îți lucrezi toate grupele de mușchi în trei sesiuni de câte 25-30 de minute pe săptămână. Se recomandă să discuți cu medicul tău înainte să te apuci de acest tip de exerciții și, cel mai important, să apelezi la serviciile unui antrenor profesionist, care te va ajuta cu un plan de antrenament. De asemenea, el va avea grijă să nu ai parte de accidentări sau probleme de sănătate cauzate de acest tip de antrenamente, care pot fi extrem de solicitante.

 • Yoga

Chiar dacă nu este un exercițiu atât de intens ca celelalte două amintite mai sus, yoga este un sport care te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus folosind o cu totul altă metodă, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center. Potrivit acestui studiu, persoanele care practică yoga încep să dezvolte o mai bună idee despre nutriție și despre ce ar trebui și ce nu să consume ca alimente. Pe termen lung, o bună cunoaștere acestor lucruri duce la scăderea riscului ca ei să devină obezi sau să dezvolte, din nou, o problemă legată de kilogramele în plus.

Concluzii

Legătura dintre sport și dietă este una cât se poate de clară și vizibilă. Știm că îți dorești, în sinea ta, să ai o viață sănătoasă și să scapi de kilogramele în plus. Noi suntem de acord cu tine și credem cu tărie că este o idee bună. Totuși, suntem de părere că ar trebui să te preocupe ambele în mod egal. Este vital să înțelegi că nimeni în afară de tine nu poate hotărî dacă și când e timpul să începi să te gândești și la sănătatea ta. Sportul înseamnă un corp mai frumos, o mai mare încredere în tine, vitalitate și sănătate!

Dacă te-am convins, te așteptăm la Vivertine! La noi o să găsești cea mai variată ofertă de servicii – pe care o poți vizualiza aici.

Pe data viitoare și nu uita îndemnul nostru: Stay fit, sweetheart!