Anabolismul și catabolismul sunt procesele biochimice care au loc în organismul fiecăruia dintre noi. Luate împreună, ele formează ceea ce mulți dintre noi au auzit măcar o dată în viață: metabolismul.
Ce este anabolismul?
Anabolismul cuprinde procesele de sinteză și creștere a complexității biomoleculelor și este asociat cu consumul de energie (reacții endergonice). Mai simplu explicat – anabolismul reprezintă procesele prin care organismul acumulează și construiește. El include reacții chimice care fac ca moleculele mici să se unească între ele, dând astfel naștere unor molecule mai mari și mai complexe. Un exemplu foarte bun de proces anabolic este gluconeogeneza, prin care se generează, din ficat și rinichi, glucoză.
Rezultatul ultim al tuturor acestor procese o reprezintă constituirea materialului celular (celulele, enzimele, țesuturile etc.). Anabolismul mai este, de asemenea, procesul răspunzător de creșterea, menținerea și reînnoirea țesuturilor.
În acest proces anabolic mai sunt implicați și mai multe tipuri de hormoni din corp, precum:
- Estrogenul
- Testosteronul
- Insulina
- Hormonii de creștere
Ce este catabolismul?
Catabolismul este procesul exact opus al anabolismului. El cuprinde reacțiile de degradare a biomoleculelor cu structură complexă în biomolecule cu structură simplă, procese biochimice care se caracterizează prin eliberare de energie (reacții exergonice). Mai pe înțelesul nostru, catabolismul este procesul care ajută ca moleculele mari să se ‘’destrame’’ în molecule mai mici. Un exemplu de proces catabolic este glicenoliza, oxidarea (arderea) monozaharidelor (glucoză, cum mai este numită).
Catabolismul implică, la rândul său, tipuri de hormoni, diferiți de cei prezenți în procesul anabolic:
- Andrenalina
- Cortizolul
- Citokinele
- Glucagonul
Acești hormoni sunt importanți pentru că orice afecțiune legată de ei (cum ar fi cele legate de glanda tiroidă) poate crea probleme în buna funcționare a proceselor mai sus amintite, ajungând până la perturbarea metabolismului în general.
Fiind parte integrantă a metabolismului, aceste două procese afectează într-o importantă măsură și greutatea corporală. Ține minte: în procesul anabolic, îți crești și îți menții masa musculară. În ce cel catabolic, pierzi masă musculară sau grăsime corporală. ATENȚIE ÎNSĂ – pe termen lung, ambele procese duc la pierderea de grăsimi corporale! Dacă reușești să înțelegi aceste două procese, poți manipula corpul și greutatea ta corporală așa cum dorești.
Anabolismul și catabolismul – tipuri de exerciții recomandate
Stimularea acestor două procese metabolice este, bineînțeles, diferită și necesită antrenamente și exerciții fizice asemenea. De exemplu, exercițiile cardio sunt asociate cu procesul catabolic, în timp ce antrenamentele de forță sunt asociate cu procesul anabolic.
Exerciții pentru stimularea catabolismului:
- Alergatul
- Înotul
- Mersul pe bicicletă
Experții recomandă ca aceste exerciții să fie efectuate fie în sesiuni de antrenament cu intensitate mai moderată (de 5 ori pe săptămână, 150 de minute cumulat) sau mai pregnantă, mai puternică (de 3 ori pe săptămână, 75 de minute cumulat).
În timpul acestui tip de antrenamente, ritmul cardiac, tensiunea arterială și procesul de respirație sunt supuse la un efort intens, motiv pentru care valorile acestora cresc. Acest tip de exerciții fac ca organe precum inima și plămânii să devină sănătoase și puternice. Totuși, aceste antrenamente duc și la scăderea masei musculare sau a grăsimii corporale, deci nu sunt indicate dacă tu îți dorești să îți crești masa musculară. Acest lucru se realizează prin:
Exerciții de stimulare a anabolismului
- Exerciții de forță (ridicare de greutăți)
- Abdomene
- Săritul cu coarda
- Alte exerciții asemănătoare (genoflexiuni, flotări etc.)
O masă musculară sănătoasă este menținută, potrivit specialiștilor, prin trei sau patru ședințe de antrenament moderat pe săptâmână. În general, se recomandă ajutorul unui antrenor de fitness, care îți va crea un program de antrenament personalizat. Un program bine pus la punct te va ajuta să îți păstrezi intactă masa musculară și chiar să o îmbunătățești.
În mod ideal, ar fi bine să combini cele două tipuri de antrenament pentru rezultate foarte bune. Un exemplu foarte bun de exercițiu care stimulează ambele tipuri de metabolism este așa-numitul HIIT (High Intensity Interval Training). Este un antrenament care alternează eficient exerciții de scurtă durată, cu intensitate crescută, cu exerciții de intensitate scăzută, de refacere sau odihnă activă. Mai este cunoscut și ca antrenamentul milităresc de slăbire, rupere de ritm sau fitness cardio-vascular. Alte exerciții care îmbină ambele procese sunt, de exemplu, sprinturile – alergări pe distanțe scurte, foarte intense.
Concluzii
Anabolismul are nevoie de energie pentru a construi și a crește. Catabolismul folosește energie pentru a descompune. Ambele sunt foarte importante și funcționează împreună pentru a crea energie sau a repara celule, procese vitale pentru orice organism viu.