Mierea de albine este un produs atât de cunoscut încât pare că nu mai are nevoie de nici o prezentare. Beneficiile sale pentru sănătate sunt cvasirecunoscute și apreciate. Mai ales în țara noastră, mierea de albine este un produs alimentar și chiar un desert foarte folosit și apreciat. De cele mai multe ori, atunci când ne aducem aminte de copilăria petrecută cu bunicii de ”la țară”, în imaginea pe care ne-o proiectăm mental mierea de albine este nelipsită de la acele mese atât de gustoase și de sănătoase, nu?
Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu întâlnim o anumită pasiune pentru miere și la alte popoare, aprecierea față de gustul acesteia fiind unanimă. De altfel, mierea de albine deține surprinzătorul record de a fi prima substanță dulce folosită de om. Printre primele civilizații care au folosit mierea le putem aminti pe cele din Mesopotamia (zona Irak-ului de astăzi), India și, bineînțeles, China. Toate aceste civilizații au folosit mierea de albine ca medicament, aliment sau ca partea a unor ritualuri și ceremonii religioase. Și în Egiptul antic mierea avea un rol destul de important, de la aceștia rămânând mărturii în ceea ce privește modul de recoltare și folosire a mierii. Chiar și în Biblie, cartea sfântă a creștinismului, este amintit cuvântul ,,miere” de peste 60 ori.
Folosirea și rolul acestui produs natural absolut incredibil a început să scadă odată cu descoperirea zahărului din trestie și sfeclă, dar, în ultima perioadă, fie că vorbim de alimentație sau medicină, mierea de albine a început să se bucure, din nou, de o binemeritată apreciere.
Mai jos, aveți o listă cu cinci beneficii surprinzătoare ale mierii de albine. Să vedem mai pe larg care sunt acestea:
Mierea este mai puțin ”rea” decât zahărul pentru pacienții bolnavi de diabet
Relația dintre consumul de miere și diabetul este destul de interesantă și, în același timp, mixtă. Pe de-o parte, înlocuirea zahărului procesat cu miere și consumul moderat al acesteia pot ajuta la reducerea mai multor factori de risc responsabili cu apariția bolilor de inimă la pacienții cu diabet de tip 2. De exemplu, consumul de miere poate scădea colesterolul „rău” (LDL), trigliceridele și inflamația, asta în timp ce ajută la creșterea colesterolului „bun” (HDL). Pe de altă parte, există studii medicale care susțin că mierea poate crește nivelul de zahăr din sânge (nu la același nivel cu zahărul rafinat, totuși). De aceea, pacienții cu diabet ar trebui să consume miere cât mai moderat posibil și, cel mai important, să limiteze pe cât posibil consumul de alimente bogate în carbohidrați.
De asemenea, un lucru foarte important trebuie luat în considerare de către toți pacienții bolnavi de diabet. Dacă vor să înlocuiască zahărul cu mierea, trebuie să fie conștienți de faptul că mierea de albine poate fi alterată cu siropuri procesate, ceea ce îi scade valoarea nutritivă și acționează exact invers – le agravează afecțiunea de care suferă. De aceea, este indicat ca mierea de albine să fie achiziționată de la producători autorizați, care respectă toți pașii în ceea ce privește prelucrarea ei.
Antioxidanții din miere pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la păstrarea unei inimi sănătoase
Tensiunea arterială peste limitele normale este un indicator important pentru bolile de inimă. Mierea poate ajuta la scăderea acesteia, iar acest lucru se datorează faptului că ea conține compuși antioxidanți care joacă un rol important în acest proces. Studiile clinice realizate pe acest subiect au relevat faptul că, în cazul în care se consumă miere, tensiunea arterială scade, într-un procent destul de modest totuși.
De asemenea, mierea ajută și la păstrarea unei inimi sănătoase și active. Antioxidanții mai sus-amintiți s-au dovedit a fi de ajutor în limitarea unor afecțiuni cardiace și reduc riscul apariției acestora prin efectele anti-trombotice sau anti-ischemice. Ajută arterele din inimă să se dilate, crescând fluxul de sânge către aceasta. Antioxidanții pot ajuta, de asemenea, la prevenirea formării cheagurilor de sânge, responsabile de apariția unor atacuri de cord și/sau accidente vasculare cerebrale.
Mierea este un excelent medicament pentru tratarea arsurilor și rănilor
Tratamentul topic cu miere a fost folosit pentru a vindeca rănile și arsurile încă din Egiptul antic cu rezultate foarte bune, dovada acestui fapt fiind faptul că se folosește și astăzi. O compilație a nu mai puțin de 26 studii despre îngrijirea rănilor a găsit mierea ca fiind cea cea mai eficientă pentru vindecarea arsurilor, în special a celor ușoare, și a rănilor care s-au infectat după o operație.
Mierea este, de asemenea, un tratament eficient pentru ulcerațiile piciorului diabetic. Acestea sunt complicații extrem grave, care pot duce chiar și la amputarea membrului afectat. Un studiu a raportat o rată de succes de 43,3% cu mierea ca modalitate de tratament pentru aceste răni. Într-un alt studiu, Manuka (un anumit soi de miere), aplicată topic, a vindecat un neverosimil procent de 97% din ulcerațiile diabetice ale pacienților!
Cercetătorii consideră că puterile incredibile de vindecare ale mierii provin din efectele sale antibacteriene și antiinflamatorii, precum și din capacitatea sa de a hrăni țesutul din jur. Mai mult, ea poate ajuta la tratarea altor afecțiuni ale pielii, inclusiv psoriazisul sau leziunile cauzate de herpes.
Mierea ajută la calmarea tusei, în special la copii
Tusea este o problemă comună atât pentru adulții cu infecții respiratorii, dar mai ales pentru copiii care suferă de aceste afecțiuni. În cazul acestora din urmă, tusea poate afecta somnul și calitatea vieții atât pentru ei, cât și pentru părinții lor. În multe dintre cazuri medicamentele ”clasice” pentru tratarea tusei nu sunt eficiente și pot avea reacții adverse. Interesant este că mierea poate fi o alegere mult mai bună, iar dovezile indică faptul că este extrem de eficientă.
De exemplu, un studiu medical, condus de către cercetătorii M.N. Shadkam și H.Mozaffari-Khosravi, a descoperit că mierea a funcționat mai bine în tratarea tusei decât două medicamente pe care oamenii le cumpără în mod obișnuit pentru tratamentul acesteia. Un alt studiu, de data aceasta condus de medicii I.M. Paul și J. Beiler, a descoperit că mierea a redus simptomele tusei și a îmbunătățit somnul mai mult decât o fac medicamentele așa-zis ”clasice”.
Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că mierea NU trebuie niciodată administrată copiilor cu vârsta sub un an din cauza riscului de botulism, o afecțiune medicală extrem de gravă care poate duce chiar și la deces.
Mierea ajută la eliminarea problemelor legate de insomnie
In cazul unei insomnii, mierea poate juca un rol important extrem de important prin eliberarea de serotonină. Serotonina este un neurotransmițător care poate fi întâlnit în mai multe organe din corpul uman, inclusiv în sistemul nervos central. Alături de dopamină, serotonina contribuie la menținerea unei stări generale pozitive. Odata eliberată în organism, acesta o va transforma în melatonină. Melatonina, este, la rândul ei, este un compus chimic ce îmbunătățește calitatea odihnei pe timpul nopții datorită implicării sale în bunul mers al ritmului circadian (ritmul zi/noapte).
De asemenea, în compozitia mierii intră și un aminoacid denumit triptofan, care ajută la reglarea somnului prin inducerea unei stări de liniște, de ”bine”, în timpul acestuia.
Pentru alte beneficii, la fel de interesante, îi vom da cuvântul lui Cezar. Audiție plăcută!