Supa de oase, noul elixir al tinereții – Viața în mișcare

Când auzim ”supă de oase”, cel mai probabil că mulți dintre noi nu simțim că ne lasă gura apă după o porție. Din contră, probabil că prima noastră reacție este următoarea: ”Ce este supa de oase? Cum se prepară? Ce gust are”?

Acest fel de mâncare, destul de puțin cunoscut publicului larg, este o supă concentrată preparată din oase variate (de vită, miel, pasăre, pește, porc sau o combinație a acestora) fiartă la foc mic o perioadă destul de lungă de timp (aprox. 12 ore). Ideal ar fi ca ea să conțină, pe lângă oase și apă, bineînțeles, legume și mirodenii. La acestea este indicat să fie adăugate două-trei linguri de oțet, care ajută la extragerea mineralelor din oase. Supa poate fi consumată ca atare sau poate fi folosită în alte preparate.

Supa de oase a început să se bucure de un real succes în ultima perioadă. Foarte multe persoane cunoscute din lume (atleți, actori, celebrități etc.) s-au declarat încântați de beneficiile dietei cu acest fel de mâncare mai degrabă ‘’exotic’’.

Beneficiile consumului supei de oase

Principalele beneficii ale consumului regulat al supei sunt cele care se leagă direct de gelatina și colagenul obținute prin procesul de fierbere, dar și cu mineralele extrase din oase prin același procedeu de gătire – fierberea.

  • Gelatina care se formează în urma procesului de gătire a oaselor cu cartilaj (fierberea îndelungată, ca să fim cât mai preciși) are un rol important în îmbunătățirea felului în care funcționează intestinul subțire. Buna funcționare a acestuia este vitală pentru că intestinul subțire este vital pentru bunul mers al întregului sistem imunitar. Pe scurt, un intestin subțire sănătos reprezintă un factor major al unui sistem imunitar sănătos. De asemenea, gelatina este responsabilă și cu susținerea unei digestii sănătoase.
  • Pe lângă toate cele amintite mai sus, gelatina joacă un rol important în menținerea sănătății părului și unghiilor. Glicina, unul dintre aminoacizii gelatinei, ajută la îmbunătățirea calității somnului și a memoriei.
  • Supa de oase este o sursă importantă de colagen. Colagenul este proteina cu o preponderență majoră în țesuturile umane (aproximativ 30% din total). Colagenul este unul dintre componentele principale ale pielii, tendoanelor și oaselor, precum și a cartilajelor. El are proprietăți benefice pentru sistemul imunitar, pe care îl stimulează constant. De asemenea, colagenul încetinește îmbătrânirea și deteriorarea pielii, articulațiilor și oaselor.
  • Un alt beneficiu al colagenului provenit din supa de oase este, probabil, unul de mare interes pentru femei. Colagenul ajută mult la reducerea celulitei, cel mai probabil din cauza faptului că ajută la înlocuirea țesutului dispărut (celulita este, în esență, caracterizată drept lipsă de țesut conjunctiv), făcând pielea să arate mai frumoasă și mai sănătoasă
  • Supa de oase reduce simțitor durerile și inflamația. Aceasta este perfectă pentru limitarea durerilor musculare cauzate de febră, a celor cauzate de gută, artrită sau reumatism. De asemenea, minerale precum calciul și magneziul se găsesc în cantități destul de mari în supa de oase. Ele sunt mult mai ușor de absorbite de către corp datorită consistenței lichide a supei mai sus amintite.
  • S-a demonstrat că supa de oase ajută și la ușurarea unor simptome din afecțiuni medicale precum anemia, diabetul, ulcerul, refluxul acid, boala Crohn și chiar cancerul.

Alte lucruri interesante despre supa de oase ne sunt prezentate de Cezar. Haide să vedem care sunt acestea!