În anul 2019, Comisia Europeană a luat o decizie istorică în ceea ce privește politicile de sănătate publică – de la 1 ianuarie 2021 (cu o derogare până la 1 aprilie 2021), produsele care depășesc un anumit nivel de acizi grași trans în compoziția lor nu vor mai fi introduse pe rafturile magazinelor din toate statele Uniunii Europene. Statele membre vor fi obligate să reducă cantitatea de acizi grași trans din alimente la 2 grame per 100 grame. Țările care nu vor prezenta dovezi ale rezolvării problemelor legate de acest subiect vor risca unele sancțiuni extrem de aspre, motiv pentru care unele state, precum Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au implementat deja această limită de 2g per 100g ÎNAINTE ca cei de la Comisia Europeană să impună această regulă, pe care noi o considerăm cel puțin la fel de bine-venită ca și cea care interzice fumatul în spațiile publice.
Această vine să întărească informațiile descoperite și aduse în atenția publicului de către rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cele ale Autorității Europeane pentru Siguranța Alimentară. Aceste două organizații au recomandat în nenumărate rânduri reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă.
Ce sunt acizii grași trans?
Acizii grași sunt unele dintre cele mai nocive substanțe din alimentele pe care le consumăm. Ele sunt obținută pe cale artificială, la procesul de producere fiind folosite extrem de puține surse naturale spre deloc. Acești acizi grași sunt considerați responsabili pentru apariția unor boli care omoară peste 50.000 de europeni (dintre ei, 3000 sunt români) anual, printre aceste boli numărându-se bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, obezitatea, cancerul și Alzheimer-ul. Unul dintre cele mai celebre ”alimente” care poate fi considerat un etalon al acizilor grași trans este margarina, un produs din care aproape orice locuitor al țării noastre a gustat măcar o dată în viața lui.
De asemenea, s-a constatat că acizii grași joacă un rol important în blocarea enzimelor digestive, încetinind activitatea generală a metabolismului. Acizii grași acționează ca un ”perete” atunci când intră intr-un contact cu o celulă – opresc procesul de transfer al substanţelor nutritive prin membrană către celulă. Drept urmare, celula nu primește alimentația corectă și acumulează doar toxinele. Bineînțeles, datorită acestui proces se produc și modificări patologice care perturbă metabolismul și conduc în mod natural la dezvoltarea bolii.
Foarte important de reținut – acizii graşi trans sunt prezenţi în proporție covârșitoare în produselor alimentare care conțin grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate. De asemenea, veștilor proaste nu se opresc aici: ei se mai întâlnesc în cantităţi mari și în alimentele fast-food, pentru producerea cărora sunt utilizate cele mai ieftine alternative la uleiurile naturale.
Cezar este un om și un medic care plasează acești acizi grași în lista principalilor inamici ai sănătății noastre și care luptă de mult timp pentru a explica un adevăr dur, care poate să ne deranjeze sau să ne sperie – acizii grași ne scurtează viața!
Să îl ascultăm cu atenție, pentru că despre acest lucru ne va vorbi și în episodul 13 din seria ”Viața în mișcare”!