Mișcarea și sistemul limfatic – cu medicul Cezar Amititeloaie

Auzim tot timpul că trebuie sa facem mișcare pentru a fi sănătos și, chiar și noi, pe acest blog, am susținut acest lucru de nenumărate ori. Întrebarea noastră pentru tine este: te-ai gândit vreodată de ce ai nevoie de mișcare? Cu ce ne ajută mișcarea? Te-ai întrebat cum se comportă corpul tău și cum îl ajută acest lucru?

Dacă tu nu te-ai întrebat, noi o să îți răspundem oricum. Unul din cele mai importante motive pentru a face mișcare este menținerea în stare bună a sistemelor limfatic și circulator. În general, sistemul circulator se bucură de o mai mare vizibilitate atunci când vine vorba despre importanța sa pentru sănătate, însă nu același lucru se poate afirma și despre sistemul limfatic, care este cel puțin la fel de important pentru bunul mers al organismului.

În articolul pe care urmează să îl citești vom trata, pe scurt, care este rolul sistemul limfatic și importanța lui, urmând ca ‘’partea leului’’, cea despre mișcare, să îi fie acordată lui Cezar Amititeloaie, medicul nostru cardiolog pasionat de sport.

Poate te întrebi la ne referim? De ce ar vorbi Cezar despre asta? Ei bine, el este invitat zilnic la o emisiune de radio la Impact FM, acolo unde are o rubrică despre sănătate și sport. În această rubrică tratează diverse subiecte legate de cele două concepte amintite mai sus într-o manieră foarte simplă, interesantă și amuzantă. Îl poți asculta chiar și tu, în fiecare zi, de la ora 9.15-9.20. Te asigurăm că nu o să regreți.

El ne va vorbi despre beneficiile mișcării și importanța sistemului limfatic. Dar despre toate acestea, puțin mai târziu. Dacă nu aveți răbdare, însă, puteți să săriți până la finalul articolului, unde am pregătit înregistrarea emisiunii 😀

Ce este sistemul limfatic?

Sistemul limfatic este prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni și acționează ca un veritabil sistem de drenaj al corpului uman. Dacă ar fi să folosim o metaforă, am putea spune că este asemănător cu o pânză de păianjen foarte densă, care se întinde în tot organismul. Rețeaua limfatică este identică cu cea sanguină dar, spre deosebire de aceasta, ea formează numai o jumătate de ‘’circuit’’. Prin sistemul circulator, sângele pleacă de la inimă către țesuturi, face un circuit complet și se întoarce la inimă. În schimb, circuitul limfatic începe în țesuturi, deci la jumătatea ‘’drumului’’.

Sistemul limfatic este format din:

    • limfa, care este un lichid incolor. Acesta conține 95% apă și este format din lichidul interstițial, cel dintre spațiile intercelulare.
    • vase limfatice, care asigură transportul limfei. Aceste vase au dimensiuni ce cresc progresiv, fiind similare celor care transporta sângele. Aceste vase se însoțesc pe cea mai mare parte a corpului. Le putem găsi în toate țesuturile, cu excepția notabilă a sistemului nervos central.
    • structuri și organe care conțin țesut limfatic, precum timusul, ganglionii limfatici sau splina.
    • celule

Limfa se formează în momentul în care lichidul interstițial rezultat din sânge este introdus în vasele limfatice. Dar cel mai interesant lucrul este faptul ca limfa nu este transportată de-a lungul sistemului limfatic de inimă, ci de presiunea asupra vaselor limfatice exercitate de mișcările corpului, mai exact cele obținute prin contracțiile musculare. De aceea este imperios necesar să faci cât mai multă mișcare. Altfel, sistemul limfatic devine ‘’leneș’’, iar tu devii din ce în ce mai apatic și vulnerabil în fața unor boli sau afecțiuni.

Sistemul limfatic nu este, în nici un caz, un circuit închis. De fapt, el este exact opusul: transportă și filtrează până la 20 de litri de sânge/zi, reciclând practic plasma din acesta. Dintr-o medie de 20 de litri de sânge filtrat zilnic, aproximativ 17 litri se reîntorc în vasele de sânge. Restul de trei sunt transportați de sistemul limfatic pentru ca, ulterior, să se reîntoarcă în sânge.

Dar să îi dăm cuvântul lui Cezar pentru mai multe detalii interesante. Audiție plăcută!

 

Stay fit, sweetheart!